Η ιρανική κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική στο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για να δεχθεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά απ’ όσο ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του IranPoll.com για το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, την οποία δημοσίευσε ο «Guardian», οι τρεις στους τέσσερις Ιρανούς υποστηρίζουν τη συμφωνία και πιστώνουν την επίτευξή της στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
Η συμφωνία ισχυροποίησε τον Ροχανί καθώς το 89% των Ιρανών εκφράζεται σήμερα θετικά για τον πρόεδρο ενώ το 60% δηλώνει ότι επιθυμεί οι οπαδοί του προέδρου να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.
Οι απόψεις των Ιρανών όμως βασίζονται εν μέρει σε παρανοήσεις για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης που προκύπτουν από τη συμφωνία καθώς και σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτή. Το 56% πιστεύει λανθασμένα ότι το Ιράν δεν συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Επίσης λανθασμένα, το 56% πιστεύει ότι θα αρθούν όλες οι αμερικανικές κυρώσεις, ακόμη και εκείνες που δεν έχουν σχέση με τα πυρηνικά.
Η δημοτικότητα του Ροχανί ενδέχεται να μειωθεί όσο οι Ιρανοί πληροφορούνται καλύτερα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Το μέλλον του προέδρου θα εξαρτηθεί από το πώς θα ισορροπήσει την άμεση ανταπόκριση στις προσδοκίες του κοινού με την χρήση της δημοτικότητάς του για να προωθήσει επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Ροχανί θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη συμφωνία για τα πυρηνικά _ ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, υψηλότερες πωλήσεις πετρελαίου και αύξηση ξένων επενδύσεων _ για να βελτιώσει άμεσα την ζωή των Ιρανών. Η ιρανική οικονομία όμως θα συνεχίσει να πλήττεται από μια σειρά ενδημικά προβλήματα, όπως ο διογκωμένος αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, οι κακές επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα, η διαδεδομένη διαφθορά, η γραφειοκρατία, η υπερεξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα και οι υψηλές επιδοτήσεις. Χωρίς τολμηρές και συχνά επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές, ο αντίκτυπος της άρσης των κυρώσεων θα είναι αμελητέος και βραχύβιος.