«Κλειδί για την σωτηρία του Αμαζονίου είναι οι ιθαγενείς φυλές του», λέει η Ντάλια Χασάντ της διεθνούς οργανωσης Avaaz, που με 41 εκατ. μέλη σε όλον τον κόσμο δίνει αγώνα για την προστασία του «πνεύμονα της Γης».
Επικοινώνησε μαζί μας για την προώθηση νέας εκστρατείας βοήθειας προς τις κοινότητες των αυτοχθόνων.
Κάθε 60 δευτερόλεπτα, ο Αμαζόνιος χάνει δασική έκταση ίση με το μέγεθος 3 γηπέδων ποδοσφαίρου. Χιλιάδες αιωνόβια δέντρα υλοτομούνται ή καίγονται ολοσχερώς.
Μια ανεκμετάλλευτη πηγή βοήθειας είναι το κλειδί για την σωτηρία του Αμαζονίου: οι ιθαγενείς φυλές του που ζουν εκεί επί αιώνες. Οπως ο ιαγουάρος ή το γιγαντιαίο δέντρο καπόκ, αυτές οι κοινότητες δεν είναι απλώς κάτοικοι του δάσους, αλλά μέρος του ίδιου του Αμαζονίου.
Θεματοφύλακες των κρυμμένων θησαυρών του, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταστροφή που το απειλεί και τι απαιτεί η διαφύλαξή του. Αλλά οι 400 φυλές δεν διαθέτουν τους πόρους για να μετατρέψουν τις γνώσεις τους στην πολιτική δύναμη που χρειάζεται για την σωτηρία του τεράστιου τροπικού δάσους.
Η Avaaz και άλλες οργανώσεις αγωνίζονται τώρα για την εκπαίδευση κοινοτήτων αυτοχθόνων στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, και σε εκστρατείες πολιτικής ανυπακοής, δίνοντας βοήθεια σε χρήματα και πρόσβαση στα ΜΜΕ.
Μια πρωτοβουλία, ας πούμε, είναι ο εφοδιασμός των ιθαγενών κοινοτήτων με δορυφορικά τηλέφωνα ώστε να μπορούν να ειδοποιούν ομάδες ταχείας αντίδρασης σε όλο τον κόσμο, για ανάληψη άμεσης δράσης.
Η απώλεια του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στην Γη είναι αδιανόητη. Ο Αμαζόνιος είναι παγκόσμιος «πνεύμονας οξυγόνου». Φιλοξενεί περί το 50% της πανίδας και της χλωρίδας του κόσμου – σε μια έκταση που καλύπτει 7.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και παρέχει κρίσιμη θωράκιση από την κλιματική αλλαγή. Χωρίς τον Αμαζόνιο, είμαστε βιολογικά καταδικασμένοι.
«Επειδή αυτό το θαύμα εκτείνεται σε 9 διαφορετικά κράτη, οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να το βλάψει και καμία χώρα δεν μπορεί να το σώσει από μόνη της. Αλλά οι 20 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στα δάση του, μαζί με εκατομμύρια από εμάς σε όλο τον κόσμο μπορούν.
Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου είναι οι πρώτοι που μαθαίνουν τις παράνομες καταστροφές αρχαίων δέντρων για ξυλεία ή για δημιουργία βοσκοτόπων βαθιά μέσα στο απέραντο δάσος. Αν ενώσουμε τις γνώσεις τους με την ομάδα της Avaaz, μπορούμε να σώσουμε τον Αμαζόνιο», λέει η Χασάντ.
77 άγνωστες φυλέςΜόνο η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει εντοπίσει περίπου 77 απομονωμένες και εν πολλοίς άγνωστες στον έξω κόσμο φυλές στον Αμαζόνιο.
Μία από αυτές εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2014, εκδιωγμένη από τα εδάφη της στο Περού από εμπόρους ναρκωτικών και παράνομους υλοτόμους που ήθελαν τη γη τους.
Μέλη της φυλής Ασανίνκα, που κατόρθωσαν να μιλήσουν μαζί τους είπαν ότι οι άγνωστοι ως τότε ιθαγενείς αναζητούσαν όπλα και συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν θανάσιμες απειλές: επιθέσεις από μη γηγενείς, και ασθένειες όπως γρίπη και διφθερίτιδα.
Το πιο απαισιόδοξο σενάριο λέει ότι ως το 2020 μόλις το 5% του οικοσυστήματος θα έχει παραμείνει στην σημερινή κατάσταση, και η καταστροφή θα έχει εξαπλωθεί στο 25% του δάσους.
Επιστήμονες από την Βραζιλία και τις ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το έργο-μαμούθ ονόματι Avanca Brasil, προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων και υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε μέρη του Αμαζονίου.
Κυβερνήσεις της Βραζιλίας αμφιταλαντεύονται εδώ και χρόνια στο ζήτημα της ανάπτυξης της περιοχής τους στον Αμαζόνιο. Προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την ανάγκη για ενίσχυση της φτωχής βόρειας χώρας, με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις εκστρατείες για να διατηρηθεί ανέπαφο το μοναδικό οικοσύστημα.
«Οι ιθαγενείς της Αμερικής έχουν ένα ρητό: Οταν θα έχει πεθάνει και το τελευταίο δέντρο, όταν θα έχει δηλητηριαστεί και το τελευταίο ποτάμι, όταν θα έχει πιαστεί και το τελευταίο ψάρι, μόνο τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να φάμε χρήματα. Η οικονομική απληστία είναι στο επίκεντρο της καταστροφής του Αμαζονίου», λένε στην Avaaz.