«Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», λέει η Χέλεν Κλαρκ, επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) και πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Σε συνέντευξή της προς την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η κυρία Κλαρκ λέει ότι περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες αναμένεται να φύγουν από τη Συρία το 2015 και ότι ο συνολικός αριθμός των σύρων και ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία μπορεί να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια.

«Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τους περισσότερους πρόσφυγες απ’ οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο», πρόσθεσε.
Η κυρία Κλαρκ, που είναι ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του γενικού γραμματέα Μπαν Κι-μουν στην κεφαλή του ΟΗΕ, τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν ξεκινούν το ταξίδι με βάρκα στη Μεσόγειο χωρίς λόγο. Η Ευρώπη σήμερα έχει υψηλή ανεργία. Δεν υπάρχει λοιπόν ένας τόσο ισχυρός παράγοντας έλξης όπως στο παρελθόν. Αλλά οι παράγοντες που τους ωθούν να κάνουν αυτό το ταξίδι είναι πολύ ισχυροί».
Εντός της Συρίας υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. «Φανταστείτε αν όλοι αυτοί θελήσουν να πάνε στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στην Ευρώπη… Πρόκειται για μια σοκαριστική κρίση και απαιτείται πολιτική λύση», είπε.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 1,7 εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες και άλλες 300.000 ιρακινούς. «Τους φιλοξενεί με δικά της έξοδα. Η Τουρκία λέει ότι έχει ξοδέψει 6 δισ. δολάρια. Μόνο τα 300 εκατ. δολάρια προήλθαν από τη διεθνή κοινότητα».
Η κυρία Κλαρκ επαίνεσε δυο προσφυγικούς καταυλισμούς στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ως τους καλύτερους στον κόσμο. «Επισκέφθηκα έναν καταυλισμό με σκηνές και άλλον με κοντέινερ. Οφείλω να πω ότι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Είδα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, είδα καταστήματα για τα τρόφιμα και η Τουρκία παρέχει τις βασικές υπηρεσίες».