Όλοι γνώριζαν πως τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δεν θα γίνονταν στο απολύτως αρμονικό κλίμα που θα επικρατούσε στην τελετή των εγκαινίων, περιμένοντας την ηχηρή αλλά και ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κινήματος Blockupy, όπου θα μπλέκονταν αντικαπιταλιστικά συνθήματα με φωνές εναντίον της λιτότητας.
Όμως τα επεισόδια που ξεκίνησαν με το ξημέρωμα, και για τα οποία δεν ευθύνονται οι ειρηνικοί διαδηλωτές του Blockupy, αμαύρωσαν τη συγκέντρωση και έχουν σοκάρει τη χώρα -η οποία πλέον αναρωτιέται τι συνέβη και ζητά ευθύνη από το κίνημα.
Οι εικόνες με τους καπνούς στον ορίζοντα της Φρανκφούρτης, τις συγκρούσεις πάνω από τον Μάιν και τον πετροπόλεμο με τους πάνοπλους αστυνομικούς είναι κάτι που η Γερμανία δεν έχει συνηθίσει. Ούτε και το Blockupy -ομπρέλα αριστερών κινημάτων που ξεκινούν από κόμματα και φτάνουν μέχρι διάφορες οργανώσεις βάσης.
Το κίνημα έχει διοργανώσει και στο παρελθόν διαμαρτυρίες στη Φρανκφούρτη με στόχο την ΕΚΤ. Η ένταση δεν είχε λείψει ούτε τότε, αλλά είχε περιοριστεί στο «αναμενόμενο» -αντεγκλήσεις σε θερμούς τόνους με τους αστυνομικούς και, ίσως, μία σχετικά έντονη απομάκρυνση διαδηλωτών χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις.
Το Blockupy είναι γνωστό στην πόλη, δεν δημιουργούσε ποτέ σημαντικά επεισόδια και είχε τη φήμη -την οποία επιβεβαίωσε και την Τετάρτη- μίας πολύχρωμης συγκέντρωσης ειρηνικών διαδηλωτών.
Μέχρι και η αστυνομία την Τετάρτη αναγνώριζε ότι στην κεντρική συγκέντρωση του Blockupy το κλίμα ήταν ήρεμο.
Στο twitter, και ενώ σε άλλα σημεία της πόλης γίνονταν συγκρούσεις, ο επίσημος λογαριασμός της αστυνομίας αναρτούσε φωτογραφίες της ειρηνικής συγκέντρωσης κοντά στην ΕΚΤ, λέγοντας πως «θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν έτσι και αλλού». Στη μετέπειτα συγκέντρωση, η αστυνομία μίλησε για 17.000 διαδηλωτές «πολύχρωμους, πράγμα που μας χαροποιεί».
Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είτε κοιτάζοντας στην τηλεόραση, είτε στο twitter, είτε διαβάζοντας τις εφημερίδες, είναι πως για η κλιμάκωση της κατάστασης περιστράφηκε γύρω από ομάδες στις παρυφές των διαδηλώσεων που, στις στιγμές έντασης, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν την Πέμπτη τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ: Κατανόηση, χωρίς απαραίτητα συμφωνία, με την αντίδραση των «πολύχρωμων» διαδηλωτών, αλλά και οργή και απορία για τις ομάδες που έγιναν «πυρίτιδα» στη Φρανκφούρτη.
Αυτό όμως που πλέον κάποιοι επιρρίπτουν στο κίνημα είναι ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από τη βία και δεν κάλεσε επίμονα και ξεκάθαρα όσους είχαν βγει στους δρόμους να διατηρήσουν το κλίμα ειρηνικό.
«Εύχομαι οι διοργανωτές να είχαν κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από τη βία, αλλά δυστυχώς δεν το έκαναν» είπε, ενδεικτικά, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο της Έσσης Τόρστεν Σέφερ-Γκούμπελ.
Ανάλογη άποψη εκφράζουν από το απόγευμα της Τετάρτης αρκετοί στη Γερμανία, με ορισμένους να αφήνουν ανάλογες αιχμές ακόμη και σε βάρος του κόμματος της Linke.
Το ζήτημα έχει φτάσει μάλιστα στην ίδια τη γερμανική Βουλή, όπου και έχει προγραμματιστεί συζήτηση την Πέμπτη αποκλειστικά για τα επεισόδια στις όχθες του Μάιν.