«Πιστεύω πως δεν πρέπει μια χώρα να απαξιώνει μιαν άλλη χώρα, να την εξευτελίζει, να την υποβαθμίζει ή κάτι ανάλογο.
Επιτρέπεται να ασκείς κριτική σε μια κυβέρνηση, σε κόμματα, αλλά όχι σε μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό», δήλωσε ο Αξελ Σέφερ σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικά με ανθελληνική καμπάνια της Bild.
To ιστορικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εδώ και δεκαετίες βουλευτής και συντονιστής της Επιτροπής Ελληνογερμανικών Σχέσεων, πριν λίγες ημέρες από το βήμα της γερμανική βουλής καταφέρθηκε εναντίον της ανθελληνικής καμπάνιας της εφημερίδας «Bild» ζητώντας από όλους να την καταδικάσουν και καταχειροκροτήθηκε.
«Θύμισα ότι το 1952, που γεννήθηκα, η Γερμανία άνοιξε το πρώτο Ινστιτούτο Γκέτε στο εξωτερικό και δεν ήταν στο Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, αλλά στην Αθήνα. Και να σας θυμίσω πως ο πρώτος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας, ο Τέοντορ Χόις, την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό την έκανε στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση, και όχι κάπου αλλού. Η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που το 1953 συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Λονδίνου (για την παραγραφή του χρέους της Γερμανίας) και ήταν από τις χώρες εκείνες που φρόντισαν ώστε η μεταπολεμική Γερμανία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και όχι να πνιγεί από τα χρέη. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόπλευρη» σήμειώνει ο κ. Σέφερ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι πρόκειται για «ανοησίες». «Δεν προβλέπεται μια χώρα να πεταχτεί έξω από την ευρωζώνη ή την Ε.Ε. Προβλέπεται μόνον ότι από κοινού θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ακόμη και εάν αυτό είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία».
Σε ερώτηση για το πως ο ίδιος είδε την κρίση στην Αθήνα περιγράφει: «Πήγα πολλές φορές και ήμουν εκεί στις πρώτες διαδηλώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Είδα πόσο άλλαξε η χώρα, είδα θυμό, θλίψη, αίσθημα αδικίας. Αλλά είδα και πολλούς Ελληνες που μου είπαν ότι, ναι, πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας, δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι».
Οσον αφορά στα λάθη που έγιναν από ελληνικής και από γερμανικής πλευράς ο κ. Σέφερ ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να οργανώσει μια λειτουργική κρατική διοίκηση, ένα σωστό φορολογικό σύστημα, ένα Κτηματολόγιο. Ολοι να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Το κράτος να λειτουργεί. Η Γερμανία έκανε λάθος που από την αρχή, το 2010, με δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ είπε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα σεντ». Αυτό ήταν λάθος».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στον διάλογο με τους εταίρους και να μην προκαλεί με δηλώσεις της» δήλωσε σχετικά με το τι πρέπει να κάνει τώρα η νέα λληνική κυβέρνηση. «Δεν γίνεται ο κ. Τσίπρας να λέει πως «έχουμε κερδίσει μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο». Στην Ευρώπη δεν κάνουμε πολέμους, αλλά διαπραγματεύσεις. Συμβιώνουμε ειρηνικά, και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου από τη μια και Κιέβου και Μόσχας από την άλλη».