Τον Νοέμβριο του 2013 η 19χρονη Ακσά Μαχμούντ αγκάλιασε τον πατέρα της και τον αποχαιρέτησε, όπως κάθε μέρα, με ένα «Khuda Hafiz», που σημαίνει «Είθε ο Θεός να σε φυλάει», προτού βγει από το σπίτι της οικογένειας σε μια εύπορη γειτονιά της Γλασκώβης, στη Σκωτία.
Αλλά, αντί να πάρει το λεωφορείο, πήρε το αεροπλάνο για την Τουρκία, από όπου πέρασε στη Συρία για να ενταχθεί στις τάξεις των μαχητών του βάρβαρου Ισλαμικού Κράτους (IS).
Από τότε εμφανίζεται τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνώντας την ιδεολογία του τζιχάντ και καλώντας για επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Εχει αναρτήσει φωτογραφίες της με Καλάσνικοφ και βίντεο από τις ανατριχιαστικές εκτελέσεις ομήρων του IS.
Και τώρα φαίνεται ότι η 20χρονη Σκωτσέζα έχει αναλάβει να στρατολογεί «νύφες για τον τζιχάντ», έφηβα κορίτσια από τη Βρετανία που τα καλεί να αφήσουν πίσω σπίτια και οικογένειες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ηρωικούς μαχητές του Ισλάμ.
Κοινόχρηστα αντικείμενα σεξουαλικής εκτόνωσης Οι «νύφες του τζιχάντ», ακόμη και ανήλικα κορίτσια 15, 16 και 17 ετών, γίνονται στην καλύτερη περίπτωση σύζυγοι ενός μαχητή υπό τον νόμο της σαρίας και γεννάνε τα παιδιά του στο όνομα του ιερού πολέμου. Στη χειρότερη, γίνονται κοινόχρηστα αντικείμενα σεξουαλικής εκτόνωσης και παραγωγής απογόνων των πολεμιστών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η στρατολόγηση γίνεται μέσα από τα social media που παρέχουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορεί η υποψήφια «νύφη» να φτάσει με ασφάλεια στο Ιράκ ή στη Συρία και πώς να αντιμετωπίσει στη συνέχεια τη νοσταλγία για την οικογένειά της.
Λύνουν ακόμη και πρακτικά προβλήματα, όπως παροχή διαβατηρίου και έξοδα ταξιδιού. Οσο η διαδικτυακή «φιλία» προχωράει, η περιέργεια φουντώνει για την παράξενη αυτή αδελφότητα γυναικών που αποτελούν μέρος ενός «μεγαλειώδους, θεϊκού σχεδίου». Πιθανότατα, στη συνέχεια, τα κορίτσια έρχονται σε επαφή με τοπικές ομάδες, από τις οποίες προσηλυτίζονται και ενθαρρύνονται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.
«Το IS κάνει την πιο επιθετική στρατολόγηση γυναικών από οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα. Τις δελεάζει παρουσιάζοντας μια ψεύτικη, ωραιοποιημένη εικόνα για το πώς είναι η ζωή στη Συρία» λέει ο
Μάικλ Στάινμπαχ, επικεφαλής του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας του FBI.
«Εχουμε δει τα πάντα, από τάγματα γυναικών που πολεμάνε με Καλάσνικοφ ως κορίτσια που φτάνουν στο Ιράκ για να παντρευτούν τζιχαντιστές» προσθέτει.
«Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα αν κοιτάξουμε προς τη συναισθηματική πλευρά» λέει ο ερευνητής για την τρομοκρατία στο King’s College του Λονδίνου Πίτερ Νόιμαν. «Τα νεαρά κορίτσια πέφτουν θύματα της «γοητείας» των τζιχαντιστών. Οι μαχητές μπροστά στα μάτια των κοριτσιών φαντάζουν σαν «ποπ σταρ», τα κορίτσια θέλουν να είναι μαζί τους και να τους φροντίζουν, ακόμα και να τους παντρευτούν».
Για «αφελή ρομαντισμό» μιλάει και η Κάθριν Μπράουν, καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου, σε πρόσφατη συνέντευξη στο BBC. «Μερικά από αυτά τα κορίτσια είναι νέα και αφελή, δεν καταλαβαίνουν απόλυτα την πίστη τους και είναι εύκολο να χειραγωγηθούν. Πιστεύουν ότι παίρνουν μέρος σε ανθρωπιστική αποστολή» τονίζει.
Στις ΗΠΑ το FBI ομολογεί ότι δεν έχει πολλά μέσα για να ανακόψει αυτό το ρεύμα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθεί κάθε Αμερικανό που θα μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να ενταχθεί σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.
«Μόλις φτάσει στην Ευρώπη, μπορεί εύκολα να περάσει στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία» λέει ο Στάϊνμπαχ στο CNN.
Την περασμένη εβδομάδα μια κάμερα παρακολούθησης αεροδρομίου έδειξε τρεις νέες κοπέλες, ντυμένες κομψά, να περνάνε μέσα από έναν τερματικό στο Λονδίνο.
Ηταν η 15χρονη Σαμίμα Μπέγκουμ, η 16χρονη Καντίζα Σουλτάνα και η 15χρονη Αμίρα Αμπάζε. Η Αμίρα είπε στον πατέρα της ότι πήγαινε σε έναν γάμο, αλλά οι τρεις τους πήραν μια πτήση προς την Κωνσταντινούπολη. Οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν πού είναι τώρα τα κορίτσια και τις εκλιπαρούν να επιστρέψουν. Οι Αρχές πιστεύουν ότι βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Συρία.
Η οικογένεια της Σαμίμα είπε ότι είχε εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει τους «δυστυχισμένους στη Συρία».
HeliosPlus