Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τη σύλληψη των δύο υπόπτων για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι που άφησε πίσω της 12 νεκρούς.
Πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται στην περιοχή της Πικαρδίας, βορειοανατολικά του Παρισιού, μετά από αναφορές ότι εθεάθησαν στην Αιν οι δύο ένοπλοι.
Συνολικά, 88.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στο κυνήγι των δραστών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.
Δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής αναπτύσσονται από την Πέμπτη στη βορειοανατολική Γαλλία, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου οι δύο ύποπτοι που καταζητούνται για την επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo εντοπίσθηκαν το μεσημέρι, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας αρνείται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι οι ύποπτοι έχουν εντοπισθεί στο Κρεπί εν Βαλουά είτε στο Βιγιέ-Κοτερέ, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα, με ορισμένα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης δύο ελικόπτερο Puma πετούν πάνω από τοΚρεπί εν Βαλουά.
Επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας και της χωροφυλακής «έχουν πάρει θέσεις για την επαλήθευση στόχων σ’ αυτή τη ζώνη (σ.σ.: κοντά στο Βιγιέ-Κοτερέ), όπου εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους δύο υπόπτους, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από έναν μάρτυρα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αστυνομική πηγή.
Ωστόσο δέκα βόμβες Μολότοφ και δύο τζιχαντιστικές σημαίες βρέθηκαν από τους ερευνητές στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν χθες στο Παρίσι οι δράστες της επίθεσης .
«Αυτό καταδεικνύει από τη μια πλευρά τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό τους και ότι προέβλεπαν ίσως να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες μ’ αυτά τα κοκτέιλ Μολότοφ», δήλωσε η πηγή αυτή. Κατά τη διαφυγή τους μετά την επίθεση, οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημά τους στο βορειοανατολικό Παρίσι, αφού συγκρούσθηκαν με άλλο όχημα.
Ποιοι είναι οι δράστες της επίθεσης
Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ: Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι πρώτοι δύο -αδέλφια- που αναζητούνται ως οι υπόλοιποι δράστες της βάρβαρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς και μία Ευρώπη λαβωμένη εντοπίστηκαν στην Αιν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Ο ένας από αυτούς είχε μία καταδίκη σε φυλάκιση στην πλάτη του και ήταν γνωστός στις αρχές για τις ακραίες θέσεις του.
Ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε τη νύχτα και οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει για να βρουν τους άλλους δύο.
Μέχρι στιγμής, ελάχιστα είναι γνωστά για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ. Η αστυνομία τον χαρακτηρίζει άστεγο. Είχε πάει σχολεί στα βορειοδυτικά της Γαλλίας -εκεί βρισκόταν και το βράδυ μετά την επίθεση, όταν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Σαρλβίλ-Μεζιέρ.
Η σχέση που έχει με τους άλλους δύο φαίνεται ότι είναι συγγενική εξ αγχιστείας: Το επώνυμό του είναι το ίδιο με το πατρικό επώνυμο της συζύγου τους ενός από τους άλλους δύο.
Όσον αφορά τον 32χρονο Σερίφ Κουασί, είναι εκείνος με το πληρέστερο ιστορικό γνωστό στις αρχές. Γάλλος υπήκοος με αλγερινή καταγωγή, μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία στη Γαλλία μετά το θάνατο και των δύο γονιών του.
Τον Ιανουαρίο του 2005, όταν ήταν ακόμη 22 χρονών, συνελήφθη όταν θέλησε να πάει στη Δαμασκό -τότε, στην πρωτεύουσα της Συρίας βρισκόταν στα σπάργανα το σημερινό τζιχαντιστικό κίνημα.
Είχε ήδη αρχίσει τότε να ριζοσπαστικοποείται και, όπως φάνηκε και στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις με τον ακραίο ισλαμιστή και «στρατολόγο» των τζιχαντιστών Φαρίντ Μπενιετού, τον οποίο είχε γνωρίσει σε τζαμί του Παρισιού.
Μέχρι εκείνο το σημείο τουλάχιστον, ο Σερίφ Κουασί δεν είχε φύγει ποτέ από τη Γαλλία. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, ποινή από την οποία εξέτισε τους 18 μήνες. Η σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ, η οποία επίσης είχε μεγαλώσει στο Σαρλβίλ-Μεζιέρ.
Ο τρίτος ύποπτος που θεωρείται ότι σχημάτισε τον «οικογενειακό πυρήνα» της επίθεησς είναι ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, αδελφός του Σερίφ.
Όπως και ο αδελφός του, έχει γαλλική υπηκόοτητα και μεγάλωσε σε γαλλικά ορφανοτροφεία μετά το θάνατο των γονιών τους.
Ο Σαΐντ δεν φαίνεται να έχει φάκελο ανάλογο του αδελφού του στις γαλλικές αρχές. Δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο εάν τα δύο αδέλφια είχαν όντως ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά η γαλλική αστυνομία το χαρακτηρίζει πολύ πιθανό, κρίνοντας από το βίντεο της επίθεσης: Οι δύο ένοπλοι που φαίνονται -τα δύο αδέλφια, κατά την εισαγγελία- κινούνται με τρόπο που μαρτυρά εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου.
Επτά προσαγωγές οικείων των δραστών ανακοίνωσε ο Βαλς
Το πρωί της Πέμπτης, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε πως έχει γίνει «αριθμός προσαγωγών» σε σχέση με την υπόθεση και ανακρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται για οικείους των υπόπτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως επρόκειτο για επτά άτομα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο 18χρονος Μουράντ αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα μέσα ενημέρωσης. Είπε, επίσης, ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.
Ημέρα εθνικού πένθους για τη Γαλλία
Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε την Πέμπτη στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας σε σύντομο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό την έκκληση για ενότητα στη χώρα μετά την επίθεση.
«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμα που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για διάστημα τριών ημερών.