Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία, συνδέοντάς τις με την παραμονή στους «28».

Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είπε, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» -δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν την Παρασκευή και μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι υπήκοοι χωρών της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να έχουν εργαστούν για τέσσερα χρόνια πριν εφαρμόζονται και στην περίπτωσή τους ευνοϊκές φορολογικές προβλέψεις ή έχουν πρόσβαση σε επιδόματα.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειχναν την Πέμπτη νέα μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης -κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κράτη μέλη της ΕΕ- ερμηνεύθηκε ως πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που πιέζεται από την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έξι μήνες πριν τις κάλπες.


Κομισιόν: Θα συζητήσουμε το θέμα των μεταναστών ψύχραιμα

Απαντώντας στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού για πιο αυστηρό πλαίσιο για τους μετανάστες από την ΕΕ, η Κομισιόν είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ψύχραιμα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτές είναι οι ιδέες της Βρετανίας και αποτελούν τμήμα της δημόσιας συζήτησης. Θα συζητηθούν χωρίς υστερίες, ήρεμα και προσεκτικά».

«Εξαρτάται από τους βουλευτές των χωρών να πολεμήσουν τις καταχρήσεις του συστήματος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία το επιτρέπει αυτό» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία.

Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είπε ο Κάμερον, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» -δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης.