Ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 61% κατά το διάστημα ανάμεσα στο 2012 και το 2013, διαπιστώνει η έκθεση Global Terrorism Index 2014. Συνολικά, 17.958 άνθρωποι ανά την υφήλιο πέρυσι βρήκαν το θάνατο σε τρομοκρατικές επιθέσεις, με πιο «δραστήριες» οργανώσεις την τζιχαντιστική ISIS, την νιγηριανή Μπόκο Χαράμ και τους Ταλιμπάν.
Ο ίδιος ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε πέρυσι κατά 44% από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας περίπου τις 10.000.
Οι οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ, Μπόκο Χαράμ, στη Νιγηρία, οι Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν και η Αλ Κάιντα, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, έχουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το Ιράκ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την αύξηση της τρομοκρατικής βίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace), περί τους 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2013.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στιβ Κιλέλια δήλωσε στο BBC ότι αύξηση δεν αφορά μόνο την ένταση του τρομοκρατικού φαινομένου, αλλά και το εύρος του, και την αποδίδει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που άρχισε το 2011.
«Η αποσταθεροποίηση στη Συρία, η οποία μεταδόθηκε τώρα στο Ιράκ, θεωρούμε προκάλεσε την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» σύμφωνα με τον Στιβ Κιλέλια.
Το 80% των θανάτων από την τρομοκρατία συγκεντρώνεται το 2013 σε πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τη Συρία. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις μόνο στο Ιράκ το περασμένο έτος. Ακολουθούν η Ινδία, η Σομαλία, οι Φιλιππίνες, η Υεμένη και η Ταϊλάδη, με 1% έως 2,3% των θανάτων από την τρομοκρατία παγκοσμίως.
Παρά το γεγονός ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται το 5% των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες από το 2000, σε αυτές έχουν σημειωθεί ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004, οι βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου το 2005 και η επίθεση στη Νορβηγία το 2012.
Κατά τη διάρκεια του 2013, η Τουρκία και το Μεξικό ήταν οι χώρες του ΟΟΣΑ με τους περισσότερους θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες, με 57 και 40 θανάτους αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης.