Επεισόδια με τραυματίες στιγμάτισαν τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας που πρότεινε η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και αστυνομικοί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού.
Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε Ι.Χ. και καταστήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση σε συνεργασία με κόμματα της αριστεράς και άλλες ενώσεις, έως και 130.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών.
Τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013.
«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.
Το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί συμβούλιο υπουργών σε στενή σύνθεση, στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα.
Η διαδήλωση αυτή είναι το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Σαρλ Μισέλ.
Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
Το έτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 από το 2013.
Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, που ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.