Αλλες χώρες θα μπορούσαν να έχουν απαγορεύσει την επιστροφή του Τάλχα, ενός από τους εκατοντάδες νεαρούς τζιχαντιστές από την Δύση, που έχουν πολεμήσει στη Συρία και στο Ιράκ, ή να τον έριχναν στη φυλακή.
Στη Δανία, κανένας ισλαμιστής που έχει επιστρέψει δεν έχει μπει στη φυλακή. Αντ΄αυτού αξιωματούχοι τους παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, τους βρίσκουν δουλειές και θέσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Και έχουν έρθει σε επαφή με ένα ριζοσπαστικοποιημένο τζαμί για να σταματήσουν την ροή των νεοσυλλέκτων.
Ο Τάλχα, γιος μετριοπαθών μουσουλμάνων μεταναστών από την Μέση Ανατολή, πολέμησε με μια ταξιαρχία ισλαμιστών στην Συρία για εννέα μήνες, προτού επιστρέψει στο σπίτι του, τον περασμένο Οκτώβριο.
«Ξέρω τι σκέφτονται μερικοί άνθρωποι για μας. Μας φοβούνται, εμάς που έχουμε επιστρέψει», λέει ο Τάλχα, ένα όνομα που υιοθέτησε για να προστατεύσει την ταυτότητά του, γιατί ποτέ δεν είπε στον πατέρα του ότι πήγε να πολεμήσει. «Κοιτάξτε, δεν είμαστε πραγματικά επικίνδυνοι», προσθέτει.
«Δείχνουν μεγάλη επιείκεια (σσ στο Ααρχους), και δεν βλέπουν το πρόβλημα», λέει η Μαρί Κράρουπ, βουλευτής με επιρροή από το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού της Δανίας, την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Αλλά αξιωματικοί της αστυνομίας λένε ότι οι στατιστικές αποδεικνύουν πως η ήπια προσέγγισή τους έχει αποτέλεσμα. «Το 2013, είχαμε 30 νέους που πήγαν στη Συρία», δήλωσε πηγή από την αστυνομία του Ααρχους. «Εφέτος, εξ όσων γνωρίζω, είχαμε μόνο έναν».