Συλλογή πληροφοριών, φακέλωμα και πώληση των πληροφοριών σε τρίτους. Η Google και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ ουσιαστικά ανήκουν στην ίδια βιομηχανία, λέει ο διαβόητος συνιδρυτής των Wikileaks σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Scientist.
Από το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο καταζητούμενος Τζούλιαν Ασάνζ σχολιάζει τις συνέπειες από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για την NSA και προειδοποιεί ότι η «συγκέντρωση εξουσιών» στο Διαδίκτυο απειλεί να μας οδηγήσει σε μια δυστοπία.
Για το ρόλο των μεγάλων διαδικτυακών επιχειρήσεων, ο Ασάνζ απαντά: Όταν αποκαλύφθηκε ότι η Google συνεργαζόταν στενά με την NSA μέσω του συστήματος παρακολούθησης PRISM, η εταιρεία έχασε ένα μέρος της λάμψης της. Έπειτα όμως από την κατακραυγή των χρηστών, η Google και άλλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, όπως η Facebook, έκαναν στροφή και προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την NSA. Λες και δεν υπάρχουν ως πολιτικές ή εταιρικές οντότητες».
«Είναι απλά στη φύση της Google να συλλέγει όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Να αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες, να τις καταλογογραφήσει, να δημιουργήσει το προφίλ κάθε ανθρώπου, να προβλέπει τα ενδιαφέροντά τους και να πουλά αυτά τα προφίλ σε διαφημιστές και άλλους».
»Αυτή ακριβώς είναι η βιομηχανία στην οποία εμπλέκεται η NSA […] Δεδομένου ότι η Google και η NSA είναι ουσιαστικά η ίδια επιχείρηση, η NSA προσπάθησε να καβαλήσει τη Google και να της αποσπάσει πληροφορίες».
Όσον αφορά τους φόβους του για το μέλλον, ο συνιδρυτής των Wikileaks υποστηρίζει ότι το Διαδίκτυο κάνει δύο πράγματα. Από τη μία συγκεντρώνει τις εξουσίες συνδέοντας τους πάντες με τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας, από την άλλη «επιτρέπει την καλύτερη πολιτική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει συμβεί ποτέ».
«Δεν είναι ξεκάθαρο τι από τα δύο θα επικρατήσει […] Το δυστοπικό σενάριο προς στο οποίο κατευθυνόμαστε, τουλάχιστον εν μέρει, είναι πραγματικά σκληρό».
Όσον αφορά τέλος τη δική του προσφορά ο Ασάνζ δηλώνει περήφανος για κάποια επιτεύγματα, καθώς βοήθησε να μεταμορφωθεί το Διαδίκτυο από τον «έρημο, απαίδευτο και απολιτικό χώρο που ήταν πριν από πέντε χρόνια σε έναν πολιτικό χώρο όπου οι νέοι μπορούν να πάρουν μέρος στην ιστορία».
Παραδέχεται ωστόσο ότι η οργή των κυβερνήσεων, και οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που τον οδήγησαν να ζητήσει άσυλο από το Εκουαδόρ το 2012, τον εμπόδισαν να κάνει κάποια πράγματα που θα ήθελε να είχε κάνει.