Η Γερμανία και η Γαλλία προσφέρονται να διαθέσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και στρατιώτες για να συμβάλουν στην επιτήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν ανέφερε πόσα αεροσκάφη αυτού του είδους μπορεί να στείλει η Γαλλία ούτε διευκρίνισε πόσοι στρατιώτες θα σταλούν ως συνοδεία των γερμανικών.
Ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει να εντάξει τέσσερα αυστριακά μην επανδρωμένα στην αποστολή του, η οποία έχει αναλάβει την επιτήρηση της εκεχειρίας που έχουν συνάψει οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 29 αεροσκάφη αυτού του είδους για να επιτηρείται αποτελεσματικά η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Στελέχη του ΟΑΣΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι η τρέχουσα εντολή της αποστολής του δεν προβλέπει την ανάπτυξη ενόπλων στρατιωτικών.
Η μεταβολή των κανόνων αυτών θα προϋπέθετε την έγκριση καθενός εκ των 57 κρατών μελών του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, χαρακτήρισε την προσφορά του Βερολίνου μια «πολύ σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά την (ενίσχυση των μέτρων ώστε να επιτηρείται πως εφαρμόζεται η) εκεχειρία», ωστόσο επισήμανε πως το να μετατραπεί η αποστολή των παρατηρητών σε ένοπλη θα απαιτούσε και την έγκριση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας -το οποίο θα ανανεωθεί με τις πρόωρες εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.
Η εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 5η Σεπτεμβρίου παραβιάζεται καθημερινά το τελευταίο διάστημα.
Οι Αρχές στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσαν ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και με ρουκέτες και ότι οι μάχες, που επικεντρώνονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, συνεχίστηκαν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 8.800 έχουν τραυματιστεί από τα μέσα του Απριλίου έως τις αρχές του Οκτωβρίου στην ανατολική Ουκρανία.
Αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 331, κατά την ίδια πηγή.
Στο πεδίο της διπλωματίας, η Ουκρανία, η Ρωσία και η ΕΕ προγραμματίζουν να επαναλάβουν την 21η Οκτωβρίου στο Βερολίνο ώστε να διευθετηθεί η διένεξη ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την Ευρώπη το χειμώνα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξη» για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για το ακανθώδες αυτό πρόβλημα.