Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εισάγεται η κινεζική εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων Alibaba. Η Δύση αναγκάζεται πλέον να ανοίξει τα μάτια, τα αφτιά (και το πορτοφόλι της) σε μια επιχείρηση-κολοσσό που ελέγχει πάνω από τα τρία τέταρτα του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου στην αχανή Κίνα.

Στη φωτογραφία ο ιδρυτής της εταιρείας Τζακ Μα

Με τιμή εισαγωγής που κυμαίνεται στα 60-66 δολάρια ανά μετοχή, η Alibaba θεωρείται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας ή στο Διαδίκτυο, κάνοντας ακόμη πλουσιότερο τον συνιδρυτή της Τζακ Μα, έναν πρώην δάσκαλο σχολείου και μεταφραστή αγγλικών, ο οποίος πέρυσι παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Alibaba ώστε να αφήσει χώρο στους νεότερους, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το σημερινό Διαδίκτυο.

Ο ιστότοπος-εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Μα και κάποιους φίλους του το 1999, είναι ο κυρίαρχος του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου συνδέοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.
Αποτελεί έναν συνδυασμό Amazon και eBay (για ορισμένους και της Google, του Groupon και του PayPal) στην Κίνα, καθώς διευκολύνει τους αγοραστές και τους πωλητές αγαθών, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί το μοντέλο της δημοπρασίας.


Τζίρος 4,7 δισ. ευρώ ετησίως

Περισσότερες από τις μισές παραδόσεις πακέτων στην Κίνα πραγματοποιούνται μέσω των δύο μεγαλύτερων ιστοτόπων της, του Taobao και του Tmall, ενώ ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Amazon και του eBay μαζί. Το 2013 η Alibaba είχε τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο (4,7 δισ. ευρώ) παγκοσμίως μετά το Amazon και το eBay, ωστόσο οι 250 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες της προσέγγιζαν αυτούς του Amazon με διαρκώς ανοδικές τάσεις, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς μέσω της Alibaba έγιναν πάνω από 172 δισεκατομμύρια συναλλαγές, περισσότερες από όσες είχαν Amazon και eBay μαζί!
Ωστόσο το εντυπωσιακό με την Alibaba δεν είναι μόνον ο ρυθμός ανάπτυξής της (+46%), αλλά το γεγονός πως κατάφερε να εκτοπίσει το κραταιό eBay από την κινεζική αγορά. Πλέον η εταιρεία διαθέτει μια αξία που αποτιμάται σε 126 δισ. ευρώ.
Ο Μα, ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg βρίσκεται στη λίστα των 50 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζει να ελέγχει την εταιρεία του ως εκτελεστικός πρόεδρος και να επιβλέπει τα πάντα. «Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας αξιοποιήσαμε τις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Κίνα. Στο μέλλον θα κριθούμε από την πρόοδό μας στην αλλαγή όλου του κόσμου» καυχήθηκε πρόσφατα –χωρίς περιττές… μετριοφροσύνες -, μιλώντας σε υποψήφιους επενδυτές της Alibaba.


Αφοσίωση στην εταιρεία

Η εφημερίδα «Financial Times» ισχυρίζεται πως η πρωτοφανής επιτυχία της Αlibaba οφείλεται στο ότι ο Μα έχει καταφέρει να εμφυσήσει στους εργαζομένους του μια σχεδόν παλαιοκομμουνιστική νοοτροπία που βασίζεται στην αφοσίωσή τους στο όραμα επέκτασης της εταιρείας.
«Η Alibaba μού θυμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, έτσι όπως λειτουργούσε προ δεκαπενταετίας» δήλωσε ο Λι Ζιχούι, πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία, ο οποίος μάλιστα έγραψε και ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία διοίκησής του. «Είναι μια ομάδα επαγγελματιών με όχι ιδιαίτερα υψηλά προσόντα, ωστόσο καταφέρνει να εκπληρώνει με απόλυτη επιτυχία έναν διοικητικό ρόλο υψηλών προδιαγραφών» προσθέτει σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Λι.
H εταιρεία απασχολεί 22.000 υπαλλήλους που έχουν το παρατσούκλι «Αλιρέν», ενώ ο καθένας από αυτούς έχει ένα διαφορετικό προσωνύμιο, εμπνευσμένο από μυθιστορήματα και ιστορίες… κουνγκ φου. Και, όπως σημειώνει ένα άλλο πρώην στέλεχος της Alibaba, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ανέλιξη στην ιεραρχία της δεν είναι καθόλου δύσκολη, καθώς δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις οικονομικών ή μάρκετινγκ αλλά «απλώς να έχεις εκφράσει την απεριόριστη πίστη σου στην εταιρεία και να ταυτίζεσαι με τα ιδανικά που αυτή εκπροσωπεί».

Οπως και να ‘χει, το success story του αυτοδημιούργητου Κινέζου είναι αξιοσημείωτο. Ενός ανθρώπου που με σκληρή δουλειά και όραμα έχτισε μια προσωπική περιουσία άνω των 20 δισ. ευρώ βασιζόμενος στον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος στα 19 του χρόνια: τότε που είχε πει στους συμφοιτητές του πως αν δεν είχε γίνει εκατομμυριούχος ως τα 35 του θα έπρεπε να τον… σκοτώσουν!

HeliosPlus