Σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ καλεί τη διεθνή κοινότητα ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, καταδικάζοντας τη στήριξη που του προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Ο 78χρονος Λόουτς μίλησε για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή με αφορμή τη βράβευση δύο δημιουργών ντοκιμαντέρ από τη Γάζα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Οι δύο κινηματογραφιστές αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες κατά τη μεταφορά τους στο φεστιβάλ, όπου θα λάμβαναν το βραβείο του Ιδρύματος Κατρίν Κάρτλιτζ από τον Λόουτς.
Ο Αμπντελ Σαλάμ Σεχαντέχ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή απονομής εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ ο Ασραφ Μασχαράουι, παρόλο που κατάφερε να είναι παρών για τη βράβευση, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι θα δυσκολευτεί να επιστρέψει.
«Δεν μπορώ να γυρίσω τώρα λόγω των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού των συνόρων. Πρέπει να περιμένω, αλλά ξέρω ότι είναι καθήκον μας να έρθουμε εδώ και να μεταδώσουμε τις φωνές των θυμάτων-[οι φωνές τους] μας κυνηγούν», είπε αναφερόμενος στην απουσία του από το φεστιβάλ ο Μασχαράουι.
Στην ομιλία του ο Λόουτς παρομοίασε, μεταξύ άλλων, τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι κάτοικοι του Σαράγεβο κατά την πολιορκία της πόλης τους στον πόλεμο της Βοσνίας, με εκείνες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
«Χρειαζόμαστε αυτούς τους δημιουργούς για να μας διηγηθούν τις ιστορίες της Γάζας, είναι καθοριστικές στην κατανόηση της σύγκρουσης», είπε ο Λόουτς.
Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Screen Daily, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να γίνει ένα κράτος παρίας», ενώ επανέλαβε και την κριτική που έχει επανειλημμένα ασκήσει προς τη βρετανική κυβέρνηση.
«Η χώρα μου – που πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό- ακολουθεί τις Η.Π.Α., που λειτουργούν ως τραμπούκος. Αλλά δεν είμαστε αδύναμοι. Μπορούμε να δράσουμε από κοινού», είπε κλείνοντας τον λόγο του ο Λόουτς.