Οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Άγκυρα, παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Σε ένα δημοσίευμά του, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τούρκων αξιωματούχων από το 2009, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον —αν και αυτό έγινε κατά λάθος, όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με το περιοδικό οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ακόμα κατασκοπεύουν την Τουρκία επειδή όπως αναφέρουν, στηρίζει και ενισχύει τους Τζιχαντιστές.
Όπως αναφέρουν οι Γερμανοί, στην Τουρκία γίνεται η στρατολόγηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ενώ η Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, αφού εκτός από τις σχέσεις της με τους τζιχαντιστές, από το έδαφός της περνούν χιλιάδες μετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό.
«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό» είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Σαχίν πάντως επισήμανε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το Spiegel.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού, εξαιτίας ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα.
Ο ανταποκριτής του Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ερντογάν θα ορκιστεί πρόεδρος της Τουρκίας την 28η Αυγούστου, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές την 10η Αυγούστου.