Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το Καρακός, την μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, μετά από συγκρούσεις με Κούρδους στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή, τρέποντας παράλληλα και χιλιάδες πολίτες και κληρικούς σε φυγή.
Οι σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν καταλάβει 15 πόλεις, το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης και στρατιωτική βάση, με τη διεθνή ανησυχία να χτυπά «κόκκινο» και τη Γαλλία να ζητά έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χαλδαίων του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια Τόμας Τζόζεφ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση παρέμβαση, μίλησε στο AFP για τραγική κατάσταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολιτών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
«Προστατεύστε τους», είναι η αγωνιώδης έκκληση που έρχεται από τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο προς τη διεθνή κοινότητα. Ο ποντίφικας απευθύνει έκκληση να σταματήσει το «ανθρωπιστικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη», να προστατευθούν όσοι απειλούνται από τη βία και να εξασφαλιστεί βοήθεια για τους εκτοπισμένους.
Πέραν του Καρακός οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τις πόλεις Ταλ Καΐφ, Μπαρτέλα και Καραμλές. Στην πόλη Ταλ Καΐφ εκτός από τους χριστιανούς, καταφύγιο είχαν βρει και μέλη της Σαμπάκ μειονότητας σιιτών.
Μαρτυρίες κατοίκων που εγκατέλειψαν τις χριστιανικές πόλεις της περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές δεν γνώρισαν μεγάλη αντίσταση.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ιρακινοί, κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, καταφεύγουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS).
Οι σιίτες και οι μειονότητες των χριστιανών και των Γεζίντι θεωρούνται «άπιστοι» από το Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει.
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι που περπατούσαν επί ώρες χωρίς φαγητό και τρόφιμα έχουν ήδη περάσει στην Τουρκία και φιλοξενούνται σε συγκρότημα στη μεθοριακή πόλη Σιλώπη, και χιλιάδες άλλοι περιμένουν στα σύνορα ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος.
«Δεν κάνουμε καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο NTV. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «μετά τη συριακή εμπειρία», η Τουρκία -που φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατ. Σύρους εκτοπισμένους- θα προτιμούσε να στεγάσει τους Ιρακινούς -είτε αυτοί είναι Γεζίντι, είτε Τουρκομάνοι, είτε Κούρδο- σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ, σε ασφαλείς ζώνες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε την Παρασκευή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με στρατιωτικούς αξιωματούχους ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο βόρειο Ιράκ. «Η σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ είναι υψίστης σημασίας για τη δική μας σταθερότητα, δήλωσε.
Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σίντζαρ των Γεζίντι, μειονότητας τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του σατανά».
Μία μικρή κοινότητα των Γεζίντι, περίπου 500 άνθρωποι, ζει στις πόλεις Μπατμάν και Βιρανσεχίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στο Κιρκούκ, τη στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη που ελέγχεται από τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σιιτικό τέμενος όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Την ίδια ώρα όμως στη Βαγδάτη καμικάζι αιματοκύλισε σιιτική γειτονιά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων.