Ένας Δανός γκάνγκστερ, μαροκινής καταγωγής, παράτησε τις «επικερδείς» εγκληματικές δραστηριότητές του στην Κοπεγχάγη προκειμένου να πάει στη Συρία και να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών που μάχονται εναντίον του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο 41χρονος Αμπντεροζάκ Μπεναράμπ, γνωστός κι ως «Στόρε Α», δηλαδή ο «Μεγάλος Α», ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της –διαλυμένης, πλέον – συμμορίας Μπλάγκαρντσγκάντε που διακινούσε σκληρά ναρκωτικά στη συνοικία Νόρεμπρο της δανέζικης πρωτεύουσας. Παράλληλα ήταν και «επιφανές» μέλος του δανέζικου παρακλαδιού των μηχανόβιων Hell’s Angels.
Πέρσι, ο κακοποιός τα παράτησε όλα και πήγε να πολεμήσει στη Συρία συντασσόμενος με τους ισλαμιστές της οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ. Εκεί, τον ακολούθησε και ο σκηνοθέτης Ναγκιέμπ Κάγια που τον κινηματογράφησε να μάχεται εναντίον του Συριακού Στρατού, ενώ συγκέντρωσε τόσο οπτικό υλικό, ώστε έφτιαξε κι ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στόρε Α», το οποίο αγοράστηκε από ένα δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο και θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες.
«Το ντοκιμαντέρ μιλάει για τη ζωή του Μπεναράμπ και επιχειρεί να φωτίσει την απόφασή του να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί σε μία ισλαμική ομάδα», λέει ο Κάγια που κινηματογράφησε τον 41χρονο άντρα να μάχεται πέρσι το καλοκαίρι έξω από την συριακή πόλη Ιντλίμπ. Ωστόσο, ο διοικητής του στην Αχράρ αλ Σαμ θεώρησε πως ο μαροκινής καταγωγής στρατιώτης του θα του ήταν απείρως πιο χρήσιμος ως «σύνδεσμος» για την απόκτηση στρατιωτικού υλικού, οπότε τον έστειλε πίσω στη Κοπεγχάγη. Εκεί, ο Μπεναράμπ κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 70.000 ευρώ –βρώμικο χρήμα, κυρίως από πώληση ναρκωτικών – και να αγοράσει στρατιωτικό υλικό της τελευταίας γενιάς [όπως ειδικά γυαλιά νυχτερινής όρασης και αισθητήρες θερμότητας] για τους τζιχαντιστές συντρόφους του.
Όμως με τις δραστηριότητες αυτές, ο Μπεναράμπ παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα, αφού, όπως επισημαίνει στην Guardian ο καθηγητής Νομικής Γιόρν Βέστεργκάαρντ από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, «αν συλληφθεί και αποδειχτεί η συμμετοχή του σε μια τρομοκρατική οργάνωση, τότε βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας, κινδυνεύει με απέλαση από τη Δανία». Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, περίπου 45 Δανοί πολίτες έχουν μέχρι στιγμής φύγει απ’ τη χώρα προκειμένου να πάνε και να πολεμήσουν στη Συρία, εκ των οποίων οι δυο πέθαναν ήδη στο πεδίο της μάχης.