Η Ισρα αλ Μουνταλάλ είναι η νέα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα. Είναι 23 ετών, χωρισμένη, με μια τετράχρονη κόρη και στόχος της είναι να αποτελέσει παράδειγμα για τις νεαρές Παλαιστίνιες.

«Εχουμε ανθρωπιστική κρίση από το 2007»
λέει αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της Αιγύπτου.
Στη διάρκεια της προεδρίας του Μοχάμεντ Μόρσι η Αίγυπτος ήταν στενή σύμμαχος της Χαμάς η οποία αποτελεί παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αλλά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το Κάιρο και η Χαμάς είναι εχθροί. Ο έτερος σημαντικός σύμμαχος της Χαμάς, το Ιράν, αποξενώθηκε όταν η Χαμάς συντάχθηκε με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης στη Συρία.
Πρόσφατα η απομονωμένη Χαμάς αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς. Πριν από λίγες εβδομάδες συμφιλιώθηκε με τη μετριοπαθή Φατάχ που κυβερνά τη Δυτική Οχθη. Ο διορισμός της Μουνταλάλ ως κυβερνητικής εκπροσώπου της Χαμάς αποσκοπεί στο να προσδώσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο στην οργάνωση.
Τη Μουνταλάλ επισκέφθηκε απεσταλμένη του γερμανικού «Spiegel» στην Πόλη της Γάζας. Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος της Χαμάς έχει μάλλον απότομους τρόπους. «Δεν με συμπαθούν πολλοί» λέει. Μιλάει καλά αγγλικά γιατί πήγε σχολείο στο Μπράντφορντ της Αγγλίας για πέντε χρόνια όπου ο πατέρας της έκανε το διδακτορικό του. Οι πρώτοι μήνες μετά την επιστροφή της στη Γάζα ήταν δύσκολοι και συχνά αναρωτιόταν πώς μπορεί ο κόσμος να ζει χωρίς την παραμικρή πολυτέλεια και, συχνά, χωρίς ούτε τα βασικά αγαθά.
Σπούδασε επικοινωνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο και ήταν τηλεπαρουσιάστρια σε ένα τοπικό θρησκευτικό κανάλι. Δύο φορές της είχε ζητήσει η Χαμάς να εργαστεί για το κίνημα και τις δύο αρνήθηκε προτού δεχθεί τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Ούτε η ίδια ούτε οι γονείς της είναι μέλη κάποιου κόμματος.
Η Μουνταλάλ ζει στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Η 4χρονη κόρη της, Μίριαμ, ζει με τον πρώην σύζυγό της και την οικογένειά του στην Πόλη της Γάζας. Η Μουνταλάλ την παίρνει για δύο ημέρες κάθε δεκαπενθήμερο. Εχει αγοράσει ένα διαμέρισμα σε ένα κτίριο υπό ανέγερση στην Πόλη της Γάζας αλλά η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης τσιμέντου.

«Εργάζομαι πάρα πολύ»
λέει προσθέτοντας ότι η κόρη της είναι η αιτία. Επιθυμεί να αποτελέσει παράδειγμα: μια εργαζόμενη, ανεξάρτητη γυναίκα, όσο αυτό είναι δυνατό στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιες βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις γυναίκες σε άλλες αραβικές χώρες: μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο, να κινούνται ελεύθερα και να εργάζονται. Το πρόβλημα δεν είναι η κυβέρνηση ούτε ο νόμος, λέει, αλλά η παράδοση. Οι γονείς, για παράδειγμα, δεν αφήνουν τις κόρες τους να κάνουν ποδήλατο.
Θα αφήσει τη Μίριαμ να κάνει ποδήλατο όταν μεγαλώσει; «Οχι, δεν θέλω να την κακολογήσει ο κόσμος» απαντάει.
Η Μουνταλάλ παντρεύτηκε στα 18 της έναν προγραμματιστή υπολογιστών αλλά, όπως λέει, δεν την σεβόταν. «Ηθελε μόνο να με ελέγχει». Οταν συνειδητοποίησε ότι δεν της άρεσε η ζωή της ως συζύγου πήρε διαζύγιο.
Αν και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι καθήκον της να αλλάξει την κοινωνία, πρόσφατα τσακώθηκε με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, έναν σκληροπυρηνικό της Χαμάς, επειδή ήθελε όλες οι γυναίκες που ήταν παρούσες στις συνεντεύξεις Τύπου του να φορούν μαντίλα. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλα, αντέταξε η Μουνταλάλ. Είναι, απάντησε ο υπουργός. Οχι, επέμεινε η Μουνταλάλ. Στο τέλος επικράτησε η δική της άποψη.
Η Μουνταλάλ γνωρίζει καλά ότι ενίοτε το να αποτελεί παράδειγμα για τις Παλαιστίνιες της Γάζας απέχει ελάχιστα από το να αποτελεί φύλλο συκής για την κυβέρνηση της Χαμάς. Μερικοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι φιλελευθεροποιείται προς τα έξω αλλά ριζοσπαστικοποιείται προς τα μέσα.
Στη Ράφα η Μουνταλάλ ζει με την οικογένειά της σε ένα ευρύχωρο σπίτι με κήπο με γκαζόν. Ο πατέρας της, ο 50χρονος Ουαλίντ αλ Μουνταλάλ, καθηγητής Ιστορίας, πάντα απείχε από την πολιτική. Ποιο το όφελος της πολιτικής, αναρωτιέται, αν δεν αφήνει χώρο για να έρθει η αλλαγή; Στη Γάζα, προσθέτει, ακόμη και τα όνειρα έχουν συρματοπλέγματα.
Συμβούλευσε την κόρη του να μη δεχθεί τη θέση τής εκπροσώπου της Χαμάς. Θα είναι υπερβολικά δύσκολο, της είπε. Οχι για την ίδια αλλά για την παλαιστινιακή κοινωνία που δεν έχει συνηθίσει γυναίκες όπως η Μουνταλάλ.

HeliosPlus