Η κοινή πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του (MHP) για τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει αναστατώσει την τουρκική πολιτική σκηνή και φαίνεται ότι επιδρά καθοριστικά στην απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποψηφιότητα που σχεδίαζε να ανακοινώσει.
Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν στις 16 Ιουνίου τον πρώην γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελετίν Ιχσάνογλου ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την 8η Αυγούστου.
Ο Ιχσάνογλου είναι μια ευρύτερα αποδεκτή ακαδημαϊκή προσωπικότητα του σουνιτικού Ισλάμ που επί 25 χρόνια ήταν διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου της Ισλαμικής Διάσκεψης που στεγάζονταν σε τμήμα των ανακτόρων του Γιλντιζ στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης μετά από πρόταση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).
Όλοι οι αναλυτές τονίζουν μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια, που μετρά στην πολιτική εικόνα του Ιχσανογλου. Ενώ ό ίδιος δεν έχει ποτέ κρύψει την θρησκευτική του πίστη η γυναίκα του δεν φορά την παραδοσιακή μαντίλα (δεν είναι «καλυμμένη» κατά τη σχετική ορολογία), αντίθετα με τη γυναίκα του σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η υποψηφιότητά του αιφνιδίασε το κυβερνητικό στρατόπεδο που έμοιαζε απολύτως έτοιμο να αναγγείλει και επισήμως την υποψηφιότητά του πρωθυπουργού Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές.
Η προσωπικότητα του νέου υποψηφίου της αντιπολίτευσης αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα γιατί -συμφώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – ο Ιχσάνογλου μπορεί να συγκεντρώσει πολλούς από τους ψηφοφόρους, που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα ψήφιζαν κανέναν από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Ιχσάνογλου γνωρίζει πολύ καλά τη Μέση Ανατολή και τις ισλαμικές χώρες και η συμβολή του στην σημερινή συγκυρία μπορεί να είναι κρίσιμη.
Η υποψηφιότητα του Ιχσάνογλου βοηθά ώστε η αναμέτρηση γύρω από την εκλογή του προέδρου να γίνει καθαρά ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος και τον αυταρχικό προεδρικό χαρακτήρα που προωθεί ο Ερντογάν, λέει ό πολιτικός αναλυτής Μουσταφά Γκιουρσέλ.
Ο Γκιουρσέλ εκτιμά άλλωστε ότι η προσωπικότητα του κυρίου Ιχσάνογλου μπορεί να σπρώξει την ισορροπία προς όφελος του κοινοβουλευτικού συστήματος και να εμποδίσει έτσι τα πολιτικά σχέδια του Ερντογάν, που η αντιπολίτευση αδυνατούσε μέχρι σήμερα να εμποδίσει.
Tην υποψηφιότητά του Ιχσάνογλου, που είχε κρατηθεί απολύτως μυστική μέχρι προχθές, πρότεινε ο Κεμάλ Ντερβίς ο υπουργός που σχεδίασε την έξοδο της Τουρκίας από την καταστροφική κρίση του 2001.
Ο Ντερβίς εγκατέλειψε την τουρκική πολιτική σκηνή όταν αποδοκιμάστηκε από το κόμμα του, το CHP, για να συνεχίσει την καριέρα του στον ΟΗΕ και πλέον στο Ινστιτούτο Brooking. H πρόταση του Ντερβίς για τον Ιχσάνογλου προσκρούει στο σκληρό πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεκαπέντε βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ, ζητούν να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του Ιχσάνογλου.
Αν τελικά η υποψηφιότητα δεν αποσυρθεί, θα λειτουργήσει προς όφελος του σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκτιμούν αναλυτές θεωρώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα προκριθεί ως καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου από τον συγκρουσιακό πρωθυπουργό.
Καθοριστικής σημασίας την εκλογή του προέδρου θα έχει βεβαίως και η κουρδική ψήφος που αναμένεται να εκφραστεί υπέρ του προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς που έχει ανακοινωθεί υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.