Δεν ήταν το πρώτο ντιμπέιτ για τους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν, αλλά ήταν το πρώτο με όλους τους υποψήφιους.
Σε αυτό συμφωνεί ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος όμως δεν αναδεικνύει ιδιαίτερα «ψηλά» την τηλεμαχία των Βρυξελλών.
Όλοι τα έβαλαν με τη λιτότητα, σχεδόν όλοι με τον Γιούνκερ, ενώ συμφώνησαν σε ένα σημείο: ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι ένας από τους πέντε…
«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» γράφει η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια.
Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι η τηλεμαχία γινόταν πιο ενδιαφέρουσα όσο περνούσε η ώρα. Ιδίως όταν άρχισαν και οι βολές: ο Σουλτς τα έβαλε με την Μέρκελ, ο Τσίπρας ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.
Για τους Ισπανούς, η απαραίτητη αναφορά γίνεται και στο θέμα της Καταλονίας, όπου ο μόνος καθαρά ενάντια στο δημοψήφισμα ήταν ο Γιούνκερ.
Η βελγική Le Soir γράφει: «Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία». Η εφημερίδα τονίζει τον κεντρικό ρόλο που είχε το θέμα της οικονομίας στη συζήτηση και παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος (και πρώην πρωθυπουργός της χώρας) για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε «οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».
O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. O ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των σλόγκαν τύπου «έξω από το ευρώ», ίσως γιατί -όπως εκτιμά- όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Για τον Ζαν Κατρεμέρ νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, «αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».
To BBC στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό». Για τον ίδιο η Σκα Κέλερ κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα.
Η Deutsche Welle αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανεργία και γράφει, με διαφορετικούς βαθμούς «θέρμης», «οι Γιουνκερ, Σουλτς, Κέλερ και Φερχόφστατ υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης του ευρώ». «Μόνο ένας βγήκε κάπως από τον χορό, ο Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει νωρίτερα, γράφοντας πως «ζήτησε τέλος της λιτότητας και περισσότερα χρέη, το αντίθετο δηλαδή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Παραθέτοντας την αναφορά του ότι «η φύση της ΕΕ πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται να προσφέρουμε ένα νέο όραμα, μία εναλλακτική στη λιτότητα», η DW αναφέρει ότι «άφησε ανοικτό το τι θα είναι αυτό, αλλά ούτε και ρωτήθηκε».
Όσον αφορά τη συζήτηση στο Twitter, ο υποψήφιος με τις περισσότερες αναφορές ήταν ο αλ.Τσίπρας (19.481 αναφορές), μετά ο Μ.Σουλτς (17.118), ο Γκ.Φερχόφστατ (14.606), ο Ζ.Κ.Γιούνκερ (17.375) και τέλος η Σκα Κέλερ (11.071), σύμφωνα με τα στοιχεία της Vigiglobe, τα οποία υιοθετεί η διοργάνωση του debate.
#TellEurope: @atsipras most mentioned, ahead of @MartinSchulz, @GuyVerhofstadt, @JunckerEU & @SkaKeller @EVNDebate pic.twitter.com/5ylHDVRe8o
— Vigiglobe (@Vigiglobe) May 15, 2014
Απόστολος Ρουμπάνης, Βασίλης Ψυχογιός