Η τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα με τα εκατοντάδες θύματα αναδεικνύει τα προβλήματα που μαστίζουν τον τομέα αυτό στην Τουρκία. Γιατί η χώρα είναι τόσο επικίνδυνη για τους ανθρακωρύχους; Το Associated Press απαντάει στα κυριότερα ερωτήματα:
Πόσο συνηθισμένα είναι τα πολύνεκρα δυστυχήματα στα τουρκικά ορυχεία;
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, 1.172 θάνατοι σε ορυχεία καταγράφηκαν στην Τουρκία το 2001-12. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 100 θανάτους τον χρόνο. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το 10,4% όλων των εργατικών ατυχημάτων σχετίζονται με ορυχεία.
Πού βρίσκεται η Τουρκία σε σχέση με άλλες χώρες;
Ο αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία είναι υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ορυχεία. Στη Βρετανία σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 6 θάνατοι τον χρόνο σε ορυχεία την περίοδο 2007-12, το οποίο ισοδυναμεί με το 1% όλων των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα.
Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι στα ορυχεία μειώθηκαν κάτω από τους 100 τον χρόνο στη δεκαετία του ’90 και έφθασαν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 35 τον χρόνο το 2009 και 2012. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα ρυθμιστικής νομοθεσίας για τα ορυχεία και τεχνολογικών εξελίξεων.
Τα κινεζικά ορυχεία είναι διαβότητα θανατηφόρα. Περισσότερα από 1.300 άτομα έχασαν την ζωή τους σε δυστυχήματα ορυχείων στην Κίνα το 2012 και 1.973 το 2011. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι αγνοούμενοι.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα τα τουρκικά ορυχεία;
Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η γενικότερη αντιμετώπισης της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η ελλιπής επίβλεψη των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας. Η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει την Σύμβαση για την Ασφάλεια και την Υγεία στα Ορυχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Η έλλειψη εκπαίδευσης και το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης των τούρκων ανθρακωρύχων συμβάλει στην έλλειψη ασφάλειας.
Πώς μπορεί η Τουρκία να βελτιώσει την ασφάλεια στα ορυχεία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή αντιμετώπισης της ασφάλειας _ δηλαδή να προέχει έναντι του κέρδους _ και η χρήση τεχνολογίας που προειδοποιεί για τυχόν επικίνδυνες συνθήκες είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την βελτίωση της ασφάλειας.
Στα βρετανικά ανθρακωρυχεία, για παράδειγμα, κάθε μηχάνημα διαθέτει όργανα για την μέτρηση των επιπέδων του μεθανίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Όταν το μεθάνιο ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο, διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία των μηχανημάτων και με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται η πιθανή πηγή ανάφλεξης.
Η συχνότητα των δυστυχημάτων δείχνει ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με τους ελέγχους ασφαλείας.
Ενδεικτική της μοιρολατρικής προσέγγισης των Τούρκων είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από δυστύχημα σε ορυχείο με 30 θύματα το 2010 ότι ο θάνατος αποτελεί μέρος της «μοίρας του επαγγέλματος».
Γιατί είναι επικίνδυνα τα ανθρακωρυχεία;
Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε πολλές χώρες, τα ανθρακωρυχεία είναι πολύ επικίνδυνοι χώροι. Η εξόρυξη του άνθρακα παρουσιάζει δυσκολίες για συχνά βρίσκεται ανάμεσα σε μαλακά στρώματα βράχων που είναι επιρρεπή στην κατάρρευση. Επίσης, κατά την εξόρυξη απελευθερώνονται βλαβερά ή εκρηκτικά αέρια και δυνητικά εκρηκτική σκόνη άνθρακα.