Οξεία αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η δημοσίευση βίντεο με περιστατικό από τη Χεβρώνα, στο οποίο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο «προκαλούσε» παλαιστίνιος έφηβος σημαδεύει τον μικρό στο κεφάλι.
Η μία πλευρά καταδικάζει την συμπεριφορά του στρατιώτη, αλλά από την άλλη έχει δημιουργηθεί και ιδιότυπο κύμα υποστήριξης, που βλέπει «υποκρισία» στην καταδίκη.
Το βίντεο μεταδόθηκε προ ημερών στο ισραηλινό Channel 10 και είχε γυριστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ξεκινά με έναν έφηβο, περίπου 15 χρονών, που πλησιάζει τον στρατιώτη και τον προκαλεί να καλέσει την αστυνομία.
Μετά από μία σύντομη ανταλλαγή σπρωξιμάτων, ο στρατιώτης υψώνει το όπλο του σε απόσταση μερικών εκατοστών από το κεφάλι του εφήβου. Δεύτερος Παλαιστίνιος εμφανίζεται, ο στρατιώτης γυρίζει και σημαδεύει και αυτόν, κλωτσάει τον πρώτο ενώ βίζει και φωνάζει «κλείσε την κάμερα, θα σου ρίξω» σε παριστάμενους που έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται τραβώντας με τα κινητά.
Γνωστό έχει γίνει μόνο ότι η συμπεριφορά του στρατιώτη βρίσκεται υπό έρευνα. Η αρχική θέση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του αντισυνταγματάρχη Πέτερ Λέρνερ, είναι ότι η συμπεριφορά «δεν φαίνεται να συνάδει με αυτό που περιμένουμε από τους στρατιώτες μας».
Tο βίντεο κυκλοφόρησε βγήκε στη δημοσιότητα μέσω της ομάδας «Νεολαία εναντίον του εποικισμού» και υποστηρίζει ότι δείχνει καθημερινές καταστάσεις στη Χεβρώνα.
Το ίδιο υποστηρίζουν, από την αντίθετη οπτική όμως, και όσοι έχουν ξεκινήσει το κίνημα υποστήριξης στον στρατιώτη -ο οποίος είναι γνωστός μόνο ως «Νταβίντ». Η εκστρατεία «είμαι με τον Νταβίντ» στο Διαδίκτυο έχει μαζέψει αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές που υποστηρίζουν ότι το βίντεο δείχνει τις «καθημερινές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι ισραηλινοί στρατιώτες στις παλαιστινιακές περιοχές.
Η όλο και συχνότερη χρήση κινητών με κάμερα στις παλαιστιανικές περιοχές έχει πολλαπλασιάσει τις καταγραφόμενες συμπλοκές με ισραηλινούς στρατιώτες. Όπως αναφέρει το Associated Press, ακτιβιστές υποστηρίζουν πως στρατιώτες που κατηγορούνται για παραβίαση των κανονισμών εμπλοκής σπάνια καταλήγουν να διώκονται, λέγοντας πως μόνο 22 από 632 στρατιωτικές έρευνες για βία από πλευρά στρατιωτών έχουν καταλήξει σε καταδίκες.