Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν για την έναρξη του Μουντιάλ και η Βραζιλία διαπιστώνει ότι το γύρο του κόσμου δεν κάνουν φωτογραφίες από τα έτοιμα -έστω και με προβλήματα- στάδια, αλλά από τα επεισόδια στις φαβέλες του Ρίο και της Κόπακαμπάνα.
Όπως διαπιστώνει ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais στη χώρα, ούτε οι «επιχειρήσεις ασφάλειας» των τελευταίων πέντε ετών, ούτε καν το μεγάλο γεγονός ότι το Μουντιάλ επιστρέφει στη χώρα με τα περισσότερα κύπελλα δεν έλυσαν το πρόβλημα.
Μπορεί οι ομάδες που διακινούν ναρκωτικά στις φαβέλες να έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, ωστόσο, δεν έμειναν αμέτοχες, καθώς «μεταφέρθηκαν» σε άλλα σημεία της πόλης από όπου συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.
Δύο είναι οι παράγοντες που φέρνουν τη Βραζιλία σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο: οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν στις φαβέλες αποφάσισαν ουσιαστικά να σπάσουν τη σιωπή τους.
Η δημοσιότητα που έχει αποκτήσει η χώρα, λόγω Μουντιάλ, αλλά και η ευρύτατη κάλυψη των διαδηλώσεων του περασμένου έτους, είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν την οργή τους απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που παραδοσιακά τούς αντιμετωπίζει ως πολίτες β΄κατηγορίας, αλλά και απέναντι στις ακρότητες των δυνάμεων καταστολής.
Ο δεύτερος παράγοντας ακούει σε μια λέξη σχεδόν μαγική για εκατομμύρια ανθρώπους: Κόπακαμπάνα, η βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης.
Για πρώτη ίσως φορά τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία έφτασαν μέχρι την παραλία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, ότι οι ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχείων έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν από τους πελάτες τους να μην βγουν έξω, τουλάχιστον μέχρι να εκτονωθεί η ένταση.
Αρκετοί φοβούνται και έναν ακόμα απρόβλεπτο για την ώρα παράγοντα: πώς θα αντιδράσουν οι βραζιλιάνοι σε περίπτωση που η Εθνική αποκλειστεί νωρίς από το Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Γνωρίζοντας πώς συμπεριφέρονται οι βραζιλιάνοι σε περιόδους Μουντιάλ, θα πρέπει να αναμένουμε ένταση, σε περίπτωση αποκλεισμού στις πρώτες φάσεις. Αντίθετα, αν η Βραζιλία σηκώσει την Κούπα, η ευφορία θα κάνει σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε διαδήλωση» σημείωσε ο κοινωνιολόγος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ιγκάσιο Κάνου.
Το τιτάνιο στο εξής έργο της κυβέρνησης είναι να ελέγξει όσο περισσότερο μπορεί τις διαδηλώσεις όσο πλησιάζει η ώρα για το πρώτο «σφύριγμα» στα γήπεδα της χώρας.