Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει γίνει από πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητούμενος: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του, ενώ θεωρείται ότι βρισκόταν, επιβεβαιωμένα, στην Κριμαία τις τελευταίες ώρες. Ο τέως πρόεδρος είναι άφαντος από το Σάββατο, οπότε και το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε, ενώ το Κίεβο καλείται να καταλήξει σε μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

Η κατηγορία για μαζικές δολοφονίες φαίνεται ότι αφορά τους θανάτους στους δρόμους του Κίεβου από τη νύχτα της Τρίτης, που είχαν βυθίσει στο χάος τη χώρα και οδήγησαν, τελικά, στην πτώση του.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάχοφ ανέφερε, ανακοινώνοντας το ένταλμα, ότι ο Γιανουκόβιτς έφυγε το βράδυ της Κυριακής από ιδιωτική κατοικία στο Μπαλακλάβα της Κριμαίας προς άγνωστη κατεύθυνση με αυτοκίνητο και τη συνοδεία ενός βοηθού του.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Γιανουκόβιτς είχε τεθεί «υπό κράτηση» στην Κριμαία, τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν -επίσης ανεπιβεβαίωτες- αναφορές πως ο τέως πρόεδρος είχε προσπαθήσει να διαφύγει στη Ρωσία. Η φυγή του στο ανατολικό τμήμα της χώρας σχεδόν σίγουρη.

Βρετανία και ΗΠΑ «συνιστούν» ΔΝΤ στην Ουκρανία, ανακαλείται ο ρώσος πρέσβης

Το ΔΝΤ δείχνουν Βρετανία και ΗΠΑ στην Ουκρανία για την απαραίτητη οικονομική στήριξη, ενώ η Ρωσία -που έχει βάλει στον πάγο το πακέτο βοήθειας- ανακάλεσε το Ρώσο πρέσβη από το Κίεβο για διαβουλεύσεις. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, ενώ η χώρα αναζητεί νέα κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

«Στο χείλος της χρεοκοπίας» η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια.

Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, την ώρα που η επόμενη δόση του ρωσικού πακέτου των 15 δισ. δολαρίων έχει μπει στον πάγο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν είπε πως το Λονδίνο και η ΕΕ πρέπει «να είναι έτοιμοι να δώσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, και, φυσικά αυτό θα πάρει τη μορφή δανείων, θα είναι καλή επένδυση στην οικονομία της Ουκρανίας».

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς, είναι οι πρώτες ημέρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να έδειξε την θέλησή του να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, να έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Ευρώπη και δεν πιστεύω πως θα πρέπει να το απορρίψουμε, αλλά το ενθαρρύνουμε» είπε ο Όζμπορν.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε το Κίεβο «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για πακέτο βοήθειας.

Ο Λιου συνομίλησε τηλεωνικά με τον Αρσένι Γιατσένιουκ (τον αρχηγό ενός από τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης) κατά την επιστροφή του από την G20 στο Σίδνεϊ, όπου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters, υπήρξε θετική υποδοχή του ενδεχομένου να υπάρξει πακέτο του ΔΝΤ για την Ουκρανία.

Ανάγκη 35 δισ. δολαρίων

Εκφράζοντας με αρκετά δραματικό τρόπο τη δυσκολία της κατάστασης, ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε πως η χώρα «η οικονομία της χώρας βρίσκεται μπροστά στην άβυσσο και σε ένα στάδιο πριν την χρεοκοπία».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιούρι Κόλομποφ ανέφερε πως το Κίεβο χρειάζεται 35 δισ. δολάρια για τις ανάγκες των επόμενων δύο ετών, το πρώτο μέρος των οποίων πρέπει να βρεθεί άμεσα.

Στο τελευταίο διήμερο, η Ουκρανία «έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με τους απεσταλμένους ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και διεθνών οικονομικών θεσμών για την επείγουσα ανάγκη μακροοικονομικής στήριξης».

Ήδη πριν τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η ΕΕ είχε προτείνει τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βόηθειας σε μία Ουκρανία υπό κυβέρνηση ευρείας ενότητας.

Ως παράλληλη κίνηση, θα ήταν η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο (η απότομη απόρριψη της οποίας από τον Γιανουκόβιτς είχε πυροδοτήσει προ τριμήνου την ρήξη).

Ανακαλείται ο ρώσος πρέσβης στο Κίεβο

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η Μόσχα ανακοίνωσε πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία, την ώρα που η διπλωματική διαμάχη γύρω από το Κίεβο εγείρει ακόμη και τον κίνδυνο της διάσπασης.

«Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Στο μεταξύ προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληση του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Γιούλια Τιμοσένκο: Με το βλέμμα στην προεδρία – Συνομιλία με Ανγκελα Μέρκελ

Το βλέμμα της στην προεδρία στρέφει η αντιπολιτευόμενη ηγέτης και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, αρνούμενη να αποδεχτεί επιστροφή της στην πρωθυπουργία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καλείται να συγκροτήσει άμεσα η Ουκρανία -έχοντας ως μεταβατικό πρόεδρο τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενότερο συνεργάτη της Τιμοσένκο και αντιπρόεδρο του κόμματός της.

Μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος παραμένει άφαντος, η Δύση ποντάρει στο χαρτί της Τιμοσένκο -ήδη δέχτηκε τηλεφώνημα και προσεχώς θα συναντήσει κατ’ ιδίαν την Άνγκελα Μέρκελ- ωστόσο ουδείς γνωρίζει σε αυτή τη φάση εάν διαθέτει αρκετά ισχυρά ερείσματα σε μία Ουκρανία όπου ο κίνδυνος διαμελισμού δεν έχει απομακρυνθεί.

Η ακραία ένταση μπορεί να καταλάγιασε, όμως η πρώην σοβιετική δημοκρατία παραμένειβαθιά διχασμένηκαι στα πρόθυρα πτώχευσης.

Η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου δεν αποτελεί πλέον εμπόλεμη ζώνη, όμως εξακολουθεί να είναι μεγάλη η ανησυχία για την πορεία της χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων -η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη Δύση εξαιτίας των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας.

Ενδεικτική της οργής είναι ηκαταστροφή 40 αγαλμάτων του Λένινσε ολόκληρη τη χώρα μετά τον εξοστρακισμό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταγγέλλει πραξικόπημα επιμένοντας ότι παραμένει πρόεδρος χωρίς ουδείς να γνωρίζει όμως πού βρίσκεται.

Κάνοντας τομετέωρο βήμα προς την ομαλότητα, όπως σημειώνει η Deutche Welle, η Ουκρανία έχει ξυπνήσει σε μία νέα ημέρα, που ίσως σηματοδοτεί και μία νέα εποχή.

Στη νέα αυτή ημέρα η Δύση εμφανίζεται ναποντάρει στην Τιμοσένκοως μόνη αποδεκτή υποψηφιότητα και για τη Ρωσία, αν και δεν είναι βέβαιο εάν η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και ηγετική φυσιογνωμία της Πορτοκαλί Επανάστασης διαθέτει αρκετά ισχυρά ερείσματα.

Η ίδια η Τιμοσένκο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θέλει να εξεταστεί υποψηφιότητά της για την πρωθυπουργία στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καλείται να έχει συγκροτήσει το Κοινοβούλιο έως την Τρίτη, ένδειξη ότι το βλέμμα της στρέφεται στην προεδρία, την οποία οριακά έχασε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2009.

Κάλπες για προεδρικές εκλογές θα στηθούν στις Ουκρανίαστις 25 Μαΐουκαι έως τότε τα ηνία θα κρατά ως μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο στενότερος συνεργάτης της Τιμοσένκο και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Για το θέμα της πρωθυπουργίαςη Τιμοσένκο ανέφερε σε ανακοίνωση στον δικτυακό της τόπο: «Εξεπλάγην όταν άκουσα πως προτάθηκα για την πρωθυπουργία. Είμαι ευγνώμων για το σεβασμό που αυτό καταδεικνύει, όμως ζητώ να μην θεωρηθώ υποψήφια για τη θέση».

Η Τιμοσένκο, η οποία αποθεώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, χωρίς όμως να λείψουν και οι αποδοκιμασίες- δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την αποφυλάκισή της από την Γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ, την οποία επίσης θα συναντήσει σύντομα.

Η αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο αποτελούσε προϋπόθεση για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, την οποία αρνήθηκε την τελευταία στιγμή, κάτω από ρωσικές πιέσεις, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις που κατέληξαν στην παρούσα κρίση.

«Καλώς ήλθατε στην ελευθερία» είπε σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές η Μέρκελ στην Τιμοσένκο, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση προς την τελευταία να συνεχίσει στη Γερμανία τη θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη σπονδυλική της στήλη (Η Γερμανία είχε προσφερθεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισης Τιμοσένκο να την δεχτεί στο έδαφός της για θεραπεία).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το κόμμα της Τιμοσένκο αναφέρεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος «συνεχάρη την Γιούλια Τιμοσένκογια την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Προστίθεται επίσης ότι η Μέρκελ υπογράμμισε «ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει [την χώρα] να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μερκελ-Πούτιν
: Συμφώνησαν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε επίσης την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδροΒλαντιμίρ Πούτινκατά την οποία συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται σε λακωνική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ανακοίνωση για την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία εξέδωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» πρόσθεσε.

Δηλώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Από αμερικανικής πλευράς, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις δήλωσε την Κυριακή, ερωτηθείσα σχετικά, πως θα ήταν «βαρύτατο λάθος» εάν έστελνε η Ρωσία στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν είναι προς όφελος ούτε της Ρωσίας, ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Ευρώπης να δουν την Ουκρανία να διαμελίζεται.

Η δήλωση Ράις ήλθε σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής «Meet the Press» του NBC για το υποθετικό σενάριο να έστελνε η Ρωσία στρατεύματα στην Ουκρανία για να επανατοποθετήσει μία κυβέρνηση φιλική προς τη Μόσχα.

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση, διά της επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον, έχει καλέσει όλες τις πλευρές στην Ουκρανία «να ενεργήσουν υπεύθυνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της «ενότητας» της χώρας συνεχίζοντας το διάλογο με στόχο την εκπλήρωση των νόμιμων δημοκρατικών προσδοκιών του ουκρανικού λαού».

Η ΕΕ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την ταχεία αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια διαρκή λύση στην πολιτική κρίση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση, το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών» τόνισε η Κάθριν Άστον, εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Η Ουκρανία θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πως η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ. «Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα», προσέθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο έπειτα από την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Διαδήλωση στη Σεβαστούπολη ενάντια «στους φασίστες που κατέλαβαν την εξουσία»

Το τεντωμένο σκοινί πάνω στο οποίο ισορροπεί η Ουκρανία εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων αντικατοπτρίζει συγκέντρωση 2.000 Ουκρανών στη Σεβαστούπολη, όπου διατηρεί ναυτική βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, με συνθήματα «ενάντια στους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο».

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Περίπου 2.000 άτομα διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία έπειτα από κάλεσμα ενός πολιτικού κόμματος, του Ρωσικού Συνασπισμού (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων. Κάποιοι κρατούσαν και κουνούσαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Προκήρυξη εκλογών

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή.

Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία. Οι τελευταίες αναφορές – μεταξύ πληροφοριών και φημών – τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Τιμοσένκο: Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων

Η ομιλία της Τιμοσένκο, ενώπιον 50.000 κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Καθισμένη σε αμαξίδιο, λόγω προβλήματος στην πλάτη της που επιδεινώθηκε κατά τη φυλάκισή της, απευθύνθηκε εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά στους διαδηλωτές με φωνή που «έσπαγε» αλλά υπό τις επευφημίες του πλήθους. Την ίδια, ώρα ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν κάπου έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στις επαύλεις τους και ανέβαζαν φωτογραφίες με εμφανή ειρωνεία για την πολυτέλεια στην οποία ζούσε.

Η Τιμοσένκο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς και είπε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων». «Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

Βενιζέλος: Καλωσόρισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο

Την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο καλωσόρισε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι «η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση είναι ο δημοκρατικός διάλογος και όχι η βία».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι «τώρα όσο ποτέ άλλοτε» αναγκαίο «να αναλογιστούν όλοι οι παράγοντες της Ουκρανίας την ιστορική τους ευθύνη για την υιοθέτηση, συναινετικών και δημοκρατικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ομαλότητα και τη διατήρηση της εθνικής ενότητας και ακεραιότητας» της Ουκρανίας.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση Visegrad+3.

«Καλωσορίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο και εκφράζουμε την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα συντελέσει στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου» τόνισε.

Και κατέληξε: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση είναι ο δημοκρατικός διάλογος και όχι η βία, ο ρεβανσισμός και ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός».

To μήνυμα Γιανουκόβιτς

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.Με ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη νέα διοίκηση της χώρας, τονίζοντας ότι όλα τα υπουργεία εργάζονται κανονικά. «Η παρούσα κυβέρνηση θα μεταβιβάσει με πλήρη ευθύνη την εξουσία στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα» συνέχισε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο.

Νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς Βολίντιμιρ Ρίμπακ, επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Aπελευθερώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρία χρόνια κράτησης, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και η κυριότερη πολιτική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο.

Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Τιμοσένκο χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε. Σύμφωνα με συνεργάτες της, κατευθύνεται στο Κίεβο.

Εκτός από την πολιτική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης. Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία» λέει η ΕΕ, στήριξη υπόσχονται και οι ΗΠΑ.

Ουκρανία: Εκτός από πολιτική και οικονομική κρίση

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και διαδηλωτών έχει οδηγήσει την οικονομία σε χάος.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική.

Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από την έναρξη του έτους.

Ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι «απολύτως πιθανό» και τόνισε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τις στενότερες σχέσεις με την ΕΕ για μία προσέγγιση με τη Ρωσία.

«Εκείνη την περίοδο υπήρχε η απειλή της χρεοκοπίας και η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που μπορούσε να προσφέρει μία βραχυπρόθεσμη λύση» λέει ο Γρηγοριάδης.

«Η Ουκρανία μπορεί μόνο να καλύψει τις εισαγωγές της για λιγότερο από δύο μήνες» δήλωσε στη DW ο Τόμας Μπάπουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες έξι εβδομάδες το Κίεβο μπορεί να συνεχίσει τις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας» πρόσθεσε.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τόσο η ΕΕ, όσο και η Ρωσία ήθελαν ως σύμμαχο την Ουκρανία. Η χώρα, παρά την οικονομική κρίση, είναι πλούσια σε πρώτες ύλες και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών του κόσμου.

Ετοιμη για «ουσιαστική» οικονομική βοήθεια η ΕΕ

Με την πολιτική συμφωνία στη χώρα να κρέμεται από μία κλωστή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μόλις αυτή αποκτήσει νέα κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική βοήθεια» και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Όλι Ρεν. Μετά τη συνάντηση της G-20 στο Σίδνεϊ, ο Ρεν δήλωσε: «Από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στον ουκρανικό λαό που έδειξε τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αξίες».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόλις μία πολιτική λύση, βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές, οριστικοποιηθεί και μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ρεν.

Ερωτηθείς πόσο «ουσιαστική» θα είναι αυτή η οικονομική βοήθεια, ο Ρεν αρκέστηκε να απαντήσει: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος της πρόκλησης που θέτει αυτή η ιστορική στιγμή» είπε.

Στήριξη και από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα.

Ο Λιού συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ και η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών.

«Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ, συνεργαζόμενες με άλλες χώρες -ανάμεσά τους και η Ρωσία- είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για την επαναφορά της οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή σε δρόμο δημοκρατίας και ανάπτυξης» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Η βοήθεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία ακόμα «βράζει», μία λύση στην πολιτική κρίση μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα είναι ότι το Κίεβο δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.

Δήλωση Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο

Η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου και τονίζουν ότι κανένας κυβερνητικός υπάλληλος δεν έχει εμφανιστεί.
Πληροφορίες θέλουν τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είναι στο Κίεβο. Στενός συνεργάτης του ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι ο Γιανουκόβιτς δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο» δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες εκλογές».

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλεί να αναλάβει δράση εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Τιμοσένκο

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο. Στην έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, η Γαλλία σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας όπως και για αποχή από τη βία», τονίζει με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Επιθυμούμε το σεβασμό του Συντάγματος, το σχηματισμό νέα κυβέρνησης και τη διοργάνωση εκλογών στις καλύτερες χρονικές προθεσμίες».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Δριμύ κατηγορώ από Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας εναντίον οποιουδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει όσων προέβλεπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τούς κάλεσε να «ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες.

Κατά την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, οι συνομιλητές του Λαβρόφ ανέφεραν ότι «μοιράζονται την ανησυχία της Ρωσίας, αναγνώρισαν ότι η αντιπολίτευση δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και υποσχέθηκαν να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ κατήγγειλε το «θλιβερό τέλος» του προέδρου της Ουκρανίας, σε ένα μήνυμά του στο Twitter σχολιάζοντας την κατάληψη της προεδρίας από διαδηλωτές.

Ο Λαβρόφ κάλεσε την Δύση να «ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει την δράση των χούλιγκαν που δρουν ανεξέλεγκτα».

«Είναι καιρός να σταματήσει η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και να υποκρινόμαστε ότι (οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει) το Μαϊντάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.