«Ο ελβετικός ιός της ξενοφοβίας εξαπλώνεται στην ΕΕ τρεις μήνες πριν από τις ευρω-εκλογές στις οποίες η μετανάστευση θα είναι τεράστιο θέμα», γράφει το περιοδικό Spiegel.
Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Ελβετοί είπαν ότι θέλουν όρια στους μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα από την ΕΕ, πάσης φύσεως ανισυστημικοί, Δεξιοί και Αριστεροί σε όλο το φάσμα του εθνικο-λαϊκισμού, χαιρετίζουν την ελβετική ετυμηγορία σαν λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για την ΕΕ.
«Φανταστικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Γκερτ Βίλντερς, της ολλανδικής ακροδεξιάς. Τα ίδια και η Μαρίν Λε Πεν: «Η ελβετική νίκη θα ενισχύσει την βούληση του γαλλικού λαού να σταματήσει την μαζική μετανάστευση», είπε η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου.
Στην Γερμανία, όπου ο ευρω-σκεπτικισμός είναι πολύ πιο αδύναμος, το νέο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», που θέλει επιστροφή στο μάρκο, ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για την μετανάστευση. Οπως και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, στην Αυστρία.
«Ακόμη και πολιτικοί που θεωρούνται μετριοπαθείς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, απαίτησαν ποσοστώσεις. Στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 48% θα υποστήριζε μια παρόμοια πολιτική περιορισμού του αριθμού των μεταναστών», τονίζει το Spiegel.

«Ειδικότερα, όμως, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι ο ελβετικός ιός θα μπορούσε να μολύνει την Βρετανία. Το μίσος για την ΕΕ είναι τόσο μεγάλο εκεί, που ένας συντηρητικός πολιτικός έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει εμμέσως τις Βρυξέλλες για τις πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα. Πολλοί στη Βρετανία είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος – και κανείς δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένος από τον Νάϊτζελ Φάρατζ, ηγέτη του κόμματος UKIP. Το κόμμα θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και βρίσκεται σήμερα γύρω στο 20% στις δημοσκοπήσεις», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρω-εκλογές του Μαΐου, το διακύβευμα είναι ακόμη υψηλότερο. Τα ποσοστά ακροδεξιών λαϊκίστικων κομμάτων έχουν σπάσει ρεκόρ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια ένδειξη ότι οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις που εξαπέλυσε η κρίση δεν έχουν διαλυθεί. Οι ευρωπαίοι πολίτες, φυσικά, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ξετρελαμένοι με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά προηγουμένως πίστευαν τουλάχιστον ότι το μπλοκ ήταν καλό για την οικονομία και για την ποιότητα της ζωής τους. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μάλλον απειλή για την ευημερία τους», προσθέτει το Spiegel.
«Ελληνες, Ιταλοί και Γάλλοι κατηγορούν την οικονομική πολιτική που τους υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες για τις δυσκολίες τους. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί και άλλοι βόρειοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα αναγκαστούν τελικά να πληρώσουν πάλι για τις χώρες στον νότο της ΕΕ. Αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «μεταρρύθμιση» και οι άλλοι το αποκαλούν «λιτότητα» έχει μπει σφήνα μεταξύ των Ευρωπαίων, και τους διχάζει. Και τώρα, το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων κυριαρχεί σε ολόκληρη την ΕΕ, επειδή πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να μείνουν έξω από την αγορά εργασίας», καταλήγει το Spiegel.