Elgin Park ονομάζεται ο φανταστικός κόσμος που δημιούργησε ο Μάικλ Πολ Σμιθ. Πρόκειται για μια τυπική αμερικανική πόλη από το παρελθόν, η οποία υπάρχει μόνο σε εικόνες που δημιουργεί ο Μάικλ και τις ανεβάζει στη σελίδα του στο Διαδίκτυο. «Φαινόμενο του Internet» ονόμασαν οι «New York Times» το γεγονός ότι η σελίδα του στο Flickr είχε πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέψεις από τότε που ανέβασε την πρώτη του φωτογραφία.
Επισκέπτες όλων των ηλικιών από όλον τον κόσμο θαυμάζουν άριστα εκτελεσμένες φωτογραφίσεις σκηνών υπό κλίμακα με παλαιά αυτοκίνητα, μπροστά από αληθινά τοπία. Δεν θα συναντήσετε ανθρώπους αλλά μόνο αυτοκίνητα και κτίρια, τα οποία μέσα από τις φωτογραφίες θα σας μεταφέρουν από το 1920 ως το 1970.
Επί 25 χρόνια ο Μάικλ συλλέγει και κατασκευάζει ακριβή μοντέλα αυτοκινήτων εποχής σε κλίμακα 1:24, τα οποία αποτελούν τους μοναδικούς κατοίκους του Elgin Park. Η ιδέα του φανταστικού αυτού κόσμου ξεκίνησε από την ανάγκη του Μάικλ να βρει έναν τρόπο να εκθέσει τη συλλογή των περίπου 300 μεταλλικών μοντέλων του. Η σκέψη ήταν να κατασκευάσει ένα κτίριο υπό κλίμακα όπου θα τα στέγαζε. Αρχισε με ένα βενζινάδικο και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατασκεύασε τα 15 «κτίρια» που έχει η «πόλη».
Κάθε εικόνα και μια ιστορία


Ο τρόπος που ο Μάικλ επιλέγει τις σκηνές που θα αναπαραγάγει στις φωτογραφίες ποικίλλει. Μια εικόνα από ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, μια παιδική ανάμνηση ή ακόμη και μια τυχαία σκέψη αρκούν για να αρχίσει να σχεδιάζει τη σκηνή. Πολλές φορές κυκλοφορώντας στους δρόμους της πόλης όπου ζει ο Μάικλ μπορεί να δει ένα κτίριο ή μια σκηνή και να θελήσει να την αναπαράξει όπως θα ήταν 40 χρόνια πριν. Ποια εποχή θα αναπαριστά η σκηνή, ποια μοντέλα θα χρησιμοποιήσει, ποια εποχή του χρόνου και ποια ώρα, είναι θέματα που μπορεί να πάρουν ημέρες για να τα επιλέξει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία με ένα αυτοκίνητο Mustang του 1965. Πηγαίνοντας μια βόλτα ο Μάικλ πέρασε από το Γυμνάσιο του Γουίντσεστερ. O ήλιος έπεφτε πίσω από το κτίριο του σχολείου και στο μυαλό του αμερικανού καλλιτέχνη ξύπνησαν μνήμες από τα σχολικά του χρόνια. Ετσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια σκηνή με φόντο το Γυμνάσιο. Κοιτάζοντας τη συλλογή του σκέφθηκε τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν το 1960 και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητα καθημερινής χρήσης, ένα σπορ γυαλιστερό Mustang 1965 και, αφού πρόκειται για το πάρκινγκ του σχολείου, ένα φορτηγό που πουλάει παγωτά. Για να γίνει πιο φυσικό το περιβάλλον, ψάχνοντας στα μοντέλα του βρήκε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, ένα βαρέλι-κάδο σκουπιδιών και έναν φράχτη με συρματόπλεγμα.
Αφού τα τοποθέτησε σε ένα τραπέζι κουζίνας σε διάφορες θέσεις, κατασκεύασε τον δρόμο βάφοντας την επιφάνεια του τραπεζιού. Οταν ετοιμάστηκε το διόραμα, πήγε έξω από το γυμνάσιο και το τοποθέτησε μπροστά από τα κτίρια περιμένοντας τη δύση –και τότε άρχισε τη φωτογράφιση. Για να κρατήσει τη φωτογραφία που ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει φανταστεί, ο Μάικλ τραβάει 20-30 φωτογραφίες για κάθε σκηνή. Από αυτές χρησιμοποιεί δύο-τρεις, στις οποίες βάζει τίτλους και τις ανεβάζει στη σελίδα του στο Flickr.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί δεν είναι επαγγελματικός. Αντιθέτως, η φωτογραφική μηχανή που έχει είναι μια compact ψηφιακή μηχανή που κοστίζει περίπου 200 δολάρια ενώ δεν χρησιμοποιεί καθόλου πηγές φωτισμού. Οσον αφορά τις μακέτες και τα κτίρια, χρησιμοποιούνται υλικά καθημερινής χρήσης από το σπίτι, χαρτόνια, ξύλα, καθώς και υλικά μοντελισμού που προμηθεύεται από καταστήματα.
To Elgin Park, αν και ακόμη δεν το άγγιξε το πέρασμα του χρόνου, έγινε ήδη διάσημο. Εφημερίδες, περιοδικά αυτοκινήτου, ακόμη και τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, και όχι μόνο, έχουν αναφερθεί στο φανταστικό δημιούργημα του Μάικλ. Ο ίδιος έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις ενώ έχει πάρει μέρος σε ομιλίες και παρουσιάσεις στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ακόμη και στη Γαλλία.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το φανταστικό Elgin Park στο Flickr. https://www.flickr.com/photos/24796741@N05

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 14 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus