Ρίγη και οργή προκαλεί η επιχείρηση εξόντωσης αδέσποτων σκύλων στο Σότσι εν όψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιδιωτική εταιρεία προσελήφθη για τις μαζικές δολοφονίες των ζώων λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα των Αγώνων, και ενώ ο δήμος είχε δεσμευτεί πως θα δημιουργήσει καταφύγια για τα χιλιάδες αδέσποτα που θα θυσιαστούν στο βωμό μιας… καθαρής διοργάνωσης.
Ο δήμος του Σότσι, όπως και οι τοπικές Αρχές σε όλη τη Ρωσία, αρνείται να στειρώσει τα αδέσποτα ζώα για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας, προτιμώντας να τα σκοτώσει για να λύσει εύκολα και γρήγορα το ζήτημα του υπερπληθυσμού τους.
Χιλιάδες αδέσποτα περιπλανιούνται στους δρόμους του Σότσι και επί σειρά ετών απολάμβαναν τη φροντίδα μεταναστών εργατών στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίοι τα τάιζαν, ενώ τα χρησιμοποιούσαν και ως φύλακες.
Ωστόσο, οι εργάτες έφυγαν μετά την ολοκλήρωση των έργων αφήνοντας πίσω τους τούς αδέσποτους σκύλους.
Παρότι ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί εξαιτίας των «επιχειρήσεων απομάκρυνσης των σκύλων», όπως βαφτίζουν οι Αρχές τη συστηματική δολοφονία τους, αρκετά αδέσποτα εξακολουθούν να κυκλοφορούν γύρω από το Ολυμπιακό Πάρκο και τα συγκροτήματα που θα φιλοξενήσουν τις Ολυμπιακές αποστολές.
Ιδιωτική εταιρεία αποπαρασίτωσης κατοικιών, η οποία σκοτώνει αδέσποτους σκύλους στο Σότσι επί χρόνια, ανέλαβε να εξοντώσει περισσότερα ζώα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Αλεξέι Σορόκιν, επικεφαλής της εταιρείας Basya Services, δήλωσε πως έχει υπογράψει σύμβαση με την οργανωτική επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων για να «απομακρύνει» -όπως λέει- από τους δρόμους της πόλης τους αδέσποτους σκύλους.
Ο ίδιος προβάλλει μάλιστα το έργο της εταιρείας του έως εξόχως σημαντικό γιατί «χιλιάδες σκύλοι γυρίζουν στους δρόμους του Σότσι, και κάποιοι δαγκώνουν παιδιά».
Δηλώνει, επίσης, ανήσυχος μήπως κάποιος σκύλος περάσει τα μέτρα ασφαλείας και εισέλθει στους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή, όπως συνέβη σε πρόβα της τελευτής την περασμένη εβδομάδα.
«Θεός φυλάξει εάν συμβεί κάτι τέτοιο στην επίσημη τελετή έναρξης. Θα είναι ντροπή για ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο Σορόκιν ενώ αντιθέτως προφανώς η δολοφονίες… τιμούν τη Ρωσία και τους Ρώσους.
Μιλώντας στο Associated Press ο ίδιος αρνήθηκε να δηλώσει εάν σκοτώνουν ή δηλητηριάζουν τους σκύλους και πού οδηγούν τις σορούς τους. Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει πόσους σκύλους θανατώνει η εταιρεία του το χρόνο συνολικά στην περιφέρεια Κράσνονταρ, η οποία περικλείει το Σότσι, μιλώντας για «εμπορικό μυστικό».
Ο δήμος του Σότσι είχε ανακοινώσει πέρυσι την ανάθεση συμβολαίου για την «απομάκρυνση» αδέσποτων σκύλων, αλλά υπό το βάρος αντιδράσεων ακτιβιστών υποτίθεται ότι υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε ότι αντίθετα θα οικοδομηθούν καταφύγια για τα αδέσποτα.
Μόνο που όπως φαίνεται δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα καταφύγιο, και ο ίδιος ο δήμος δεν ήταν διαθέσιμος να απαντήσει σε κανένα από τα τηλεφωνήματα και τα e-mail του Associated Press.
«Μπορώ να αντιληφθώ ότι η πόλη θέλει να είναι καθαρή για τους προσκεκλημένους των Ολυμπιακών, αλλά δεν αποτελούν λύση οι μαζικές δολοφονίες» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Όλγκα Νοσκόβετς.
Επισήμανε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή προγράμματος στειρώσεων. Πολλοί Ρώσοι δεν μπορούν να καταβάλουν το απαιτούμενο κόστος της στείρωσης -περίπου 85 δολάρια- των κατοικιδίων τους.
Ο πυροβολισμός αδέσποτων σκύλων είναι συνήθης πρακτική σε πολλές περιφέρεις της Ρωσίας παρά τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωων.
Η ακτιβίστρια Ντίνα Φιλίποβα δηλώνει ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν τους Αγώνες ως δικαιολογία για καλύψουν μία διαρκή πρακτική. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν γίνει μόνο για τους Ολυμπιακούς, αλλά συνέχεια» είπε μιλώντας στο AP από το κέντρο του Σότσι, όπου προσπαθούσε να βρει σπίτι σε επτά κουτάβια που έσωσε πρόσφατα κοντά στο Ολυμπιακό Πάρκο.
«Δύο δολοφόνοι από αυτή την εταιρεία εργάζονται για την πόλη σκοτώνοντας 300 σκύλους το μήνα», δήλωσε…