Τρεις από τους τέσσερις υπουργούς της Τουρκίας που υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και ανακρίνονται για «παράνομη οικονομική δραστηριότητα» εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια σε μίζες, σύμφωνα με το πόρισμα του κεντρικού ανακριτικού γραφείου αποσπάσματα από το οποίο δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή η εφημερίδα Tzoυμχουριέτ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν εισέπραξε συνολικά 52 εκατ. δολάρια για 28 διαφορετικές υποθέσεις, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ πήρε μίζες συνολικά 10 εκατ. δολάρια για δέκα περιπτώσεις και ο πρώην υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς 1.5 εκατ δολάρια για τρεις περιπτώσεις.
Η Τζουμχουριέτ δημοσιεύει επίσης, απομαγνητοφωνημένη, μέρος της συνομιλίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πολλούς από τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο. «Αποκαλύπτεται τώρα ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με πρόσωπα τα τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί από την Αστυνομία στα πλαίσια των ανακρίσεων για το σκάνδαλο», γράφει η εφημερίδα.
Σε έναν από τους συνομιλητές του -το όνομα του δεν αποκαλύπτεται για «ειδικούς λόγους» -ο κ. Ερντογάν υπόσχεται ότι θα του γίνουν κάποιες «διευκολύνσεις» στους όρους που θέτει η πολεοδομία για την ανέγερση οικισμού σε δασική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Ο Γκιουλέρ κατηγορείται ότι έπαιρνε μίζες, ότι συγκρότησε οργάνωση για να παραβιάσει το νομό και ότι άπλωσε την επιρροή του στο να προστατεύει εγκληματίες. Ο Μπαγκίς κατηγορείται ότι «κατά σύστημα» έπαιρνε μίζες και ο Τσαγλαγιάν κατηγορείται για μίζες, οργάνωση παράνομης επιχείρησης, οργάνωση εξαγωγών με ψεύτικα πιστοποιητικά και ότι παραβίασε το νόμο για εισαγωγή προϊόντων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εχει επίσης ανάμειξη και παίζει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση εισαγωγής φορτίου 1.5 τόνων χρυσού από την Γκάνα στην Τουρκία, αεροπορικώς, τον Ιανουάριο 2013, το οποίο δήλωσε ως «δείγματα μετάλλων» και κατασχίσαν οι τελωνειακές αρχές.
Το ανακριτικό υλικό περιλαμβάνεται σε 27 φακέλους με 504 συνολικά σελίδες και στις 2 Ιανουαρίου στάλθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είτε θα τα στείλει στη Βουλή, η οποία πρέπει να άρει την ασυλία των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, είτε να το προωθήσει κατ’ ευθείαν στα δικαστήρια.