Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα περισσότερα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας δημιουργήθηκαν από εσωτερικούς κι όχι εξωτερικούς παράγοντες. «Βιώνουμε μια οικονομική ύφεση και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης στην ανάπτυξη δεν είναι εξωτερικοί, αλλά εσωτερικοί», είπε, αναφέροντας ως κύριο παράγοντα οικονομικής κρίσης την χαμηλή παραγωγικότητα.
«Η Ρωσία υπολείπεται των ανεπτυγμένων χωρών κατά δύο ή τρεις φορές σε σημαντικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα, αν και βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες οικονομίες στον κόσμο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενεργοποιήσουμε νέους παράγοντες ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος στο ετήσιο, «εφ’ όλης της ύλης» διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό.
Η Ρωσία βιώνει ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης καθώς η επενδυτική δραστηριότητα μειώνεται και η ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας είναι αδύναμη. Αυτό το έτος η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 1,4%, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6%.
Στο ίδιο διάγγελμα, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία δεν διεκδικεί τον τίτλο της παγκόσμιας υπερδύναμης και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει προσκαλέσει επανειλημμένα την Ουκρανία στην τελωνειακή ένωση στην οποία έχουν ενταχθεί προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά «δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν».
«Δε διεκδικούμε τον τίτλο της υπερδύναμης, δεν επιβουλευόμαστε τα συμφέροντα κάποιου άλλου, ούτε επιβάλουμε την προστασία μας, δεν κάνουμε μαθήματα ζωής σε κανένα, θα επιδιώξουμε όμως να είμαστε ηγέτες, υπερασπιζόμενοι το διεθνές δίκαιο, κατακτώντας το σεβασμό για την εθνική ανεξαρτησία, αυτοτέλεια και αυτάρκεια των λαών», κατέληξε ο Πούτιν.