Τους αποκαλούν bin raiders, δηλαδή «επιδρομείς των κάδων απορριμμάτων». Κι η αλήθεια είναι πως η Βρετανίδα Τζο Μπάροου και οι φίλοι της κάνουν ακριβώς αυτό: όταν πέφτει η νύχτα, κάνουν επιδρομές στους κάδους απορριμμάτων των μεγάλων σουπερμαρκετ αναζητώντας φαγώσιμα είδη, τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά που το σουπερμαρκετ έκρινε πως είναι σε κακή κατάσταση και τα πέταξε.
«Ζούμε από τις επιδρομές αυτές εδώ και δυο χρόνια. Είμαστε φοιτητές, άρα δεν διαθέτουμε τόσα πολλά χρήματα και γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα από μαγείρεμα, οπότε έχουμε κάθε λόγο και πολλές πιθανότητες να βρούμε κάτι που να μας αρέσει μέσα στους κάδους», τονίζει η Μπάροου μιλώντας στην εφημερίδα Independent. Τόσο η ίδια όσο και οι φίλοι της, ανήκουν στη μεσαία κοινωνική τάξη και δεν είναι πένητες.
«Επιλέγουμε τα σουπερμάρκετ που είναι λίγο πιο «κυριλέ». Κάνουμε τις ενέδρες μας το βράδυ, μετα τα μεσάνυχτα. Πηδάμε φράχτες και μπαίνουμε στον ιδιωτικό χώρο του σουπερμαρκετ κι αυτό αυτομάτως μας καθιστά παράνομους. Οπότε, αν γίνουμε αντιληπτοί, επαφιέμεθα στην καλή διάθεση του εκάστοτε νυχτοφύλακα να μας αφήσει να φύγουμε χωρίς να φωνάξει την αστυνομία», προσθέτει η βρετανίδα φοιτήτρια.
Οπως εξηγεί, στα δυο αυτά χρόνια έχει βρει τα πάντα μέσα στους κάδους: «από συσκευασίες με μύδια ή γαρίδες μέχρι έτοιμα φαγητά για κατάψυξη που η διεύθυνση του σουπερμάρκετ πέταξε επειδή υπήρχε ένα μικρό σκίσιμο στα πλάγια της συσκευασίας. Κι όμως ήταν άθικτο. Βρήκαμε μεγάλα σάντουιτς, γλυκά, εξωτικά φρούτα όπως ελαφρά μαυρισμένες μπανάνες, μεγάλες συσκευασίες με κρουασάν, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».

Φυσικά κι υπάρχουν άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε bin raider που θέλει να σέβεται τον εαυτό του. «Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να παίρνεις όλο το περιεχόμενο των κάδων, αλλά πρέπει πάντα να αφήσεις κάτι πίσω σου για κάποιον άλλον σαν εσένα που θα έχει την ίδια ιδέα. Και μην λερώσεις τον κάδο στην προσπάθεια σου να αφαιρέσεις τρόφιμα. Τα περισσότερα σουπερμαρκετ γνωρίζουν καλά τι κάνουμε και κάποια απ’ αυτά κάνουν «τα στραβά μάτια», αλλά σίγουρα θα εκνευριστούν αν δουν το επόμενο πρωί τους κάδους τους βρώμικους και λερωμένους με πράγματα πεταμένα εδώ κι εκεί», εξηγεί η Μπάροου.
Και καταλήγει: «Μόνο αν δει κανείς το περιεχόμενο των κάδων αυτών, μπορεί να καταλάβει ποσά πολλά τρόφιμα πετάγονται καθημερινά στα σκουπίδια σε καλή κατάσταση. Είναι κρίμα, πραγματικά».

Πρόσφατα η εταιρεία Tesco, η πιο γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε πως τους τελευταίους έξι μήνες πέταξε στα σκουπίδια 20.000 τόνους τροφίμων. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι σε αυτό το «βουνό» τροφής περιλαμβάνονταν και προΐόντα που θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να καταναλωθούν από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.