«Τι μπορούμε να κάνουμε, εμείς οι πολίτες της ΕΕ, για να θωρακιστούμε από τις μαζικές παρακολουθήσεις α λα NSA;» ρώτησε «Το Βήμα» τη Ρέιγκαν Μακ Ντόναλντ, ειδική αναλύτρια στο AccessNow, διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών.

«Δύο πράγματα: να εξοπλιστούμε με ψηφιακά εργαλεία για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να οργανωθούμε σε πολιτικό ακτιβισμό για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Προτού επανέλθω σε αυτά θέλω να τονίσω ότι κινδυνεύουμε όλοι. Είτε είμαστε από την Αθήνα είτε από το Ρίο, το Τορόντο ή την Τύνιδα, οι λεπτομέρειες της προσωπικής μας ζωής μάλλον έχουν προστεθεί σε μια βάση δεδομένων»
μας λέει η Μακ Ντόναλντ.
Και τονίζει: «Στην ψηφιακή εποχή η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ψευδαίσθηση: κάθε e-mail, κάθε τηλεφώνημα, κάθε δημοσίευση στο Facebook, κάθε τραπεζική συναλλαγή, κυριολεκτικά κάθε δραστηριότητα στο Διαδίκτυο και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι δυνατόν να παρακολουθούνται. Και αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει μόνο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, αλλά όποια υπηρεσία πληροφοριών διαθέτει την τεχνολογία και τα χρήματα. Υπάρχει ο πειρασμός να ρωτήσουμε: Και τι πειράζει; Αν δεν έχω τίποτα να κρύψω, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, σωστά; Αλλά ακόμη και αν δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ο καθένας μας, από την οικογένεια ως τις επιχειρήσεις και την πολιτική, έχει συνήθως κάτι που θα προτιμούσε να το κρατήσει για τον εαυτό του».

Ακόμη πιο σημαντικό για την ακτιβίστρια των «ψηφιακών δικαιωμάτων» μας είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής καθώς αυτή είναι το θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας. «Οταν ξέρουμε ότι κάποιος μας παρακολουθεί ή μας ελέγχει, διαβρώνονται θεμελιώδεις ελευθερίες: χωρίς προστασία της ιδιωτικής μας ζωής κάνουμε αυτολογοκρισία, περιορίζουμε τις κοινωνικές επαφές μας και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βιώσουμε πλήρως την ελευθερία της συνείδησης. Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών δικαιολογούν αυτά τα προγράμματα ως αναγκαία για την πρόληψη της τρομοκρατίας και για την προστασία της ασφάλειάς μας. Αλλά οι διαρροές έχουν δείξει ότι αυτές οι κυρίως δυτικές, αγγλόφωνες μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν και τους συμμάχους τους: ΟΗΕ, πρεσβείες, κοινοβούλια, ακόμη και τις προσωπικές επικοινωνίες των ηγετών του κόσμου. Η Ελλάδα δεν έχει γλιτώσει από το παμφάγο μάτι της NSA. Προγράμματα με την κωδική ονομασία «Powell» και «Klondyke» είχαν στόχο την αποστολή σας στα Ηνωμένα Εθνη και την πρεσβεία σας στην Ουάσιγκτον. Είναι όλοι αυτοί ύποπτοι τρομοκράτες;» αναρωτιέται.

«Τέτοιες σαρωτικές παρακολουθήσεις, με στόχο συμμαχικές κυβερνήσεις και αθώους πολίτες, είναι εντελώς πρωτοφανείς στα χρονικά της κατασκοπείας. Παρ’ ότι κράτη κατασκόπευαν πάντα άλλα κράτη, αυτές οι μαζικές παρακολουθήσεις, χωρίς εύλογη υποψία ή νομική κατοχύρωση, μας κάνουν όλους υπόπτους στα μάτια της NSA και των συνεταίρων της»
προσθέτει η Μακ Ντόναλντ.

«Στην εποχή της πληροφορίας οι πληροφορίες είναι δύναμη. Και αντί να νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά σε αυτά τα θηριώδη κατασκοπευτικά προγράμματα, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των δεδομένων μας και της ζωής μας. Αρχίζουμε να βλέπουμε αποδείξεις ότι οι δικαιολογίες που δίνουν οι πολιτικοί για τέτοιες παρακολουθήσεις δεν αντέχουν στον κριτικό έλεγχο. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς οι πολίτες;

Πρώτον, να οπλιστούμε με τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Διαβάστε blogs όπως το LifeHacker.com για να αξιολογήσετε τις απειλές και να βρείτε εύκολες στη χρήση εφαρμογές και λογισμικό ασφαλείας. Η ασφαλής χρήση γραπτών μηνυμάτων και η ανώνυμη περιήγηση στο Ιnternet μπορεί να ελαχιστοποιήσουν το «ψηφιακό αποτύπωμά» μας μειώνοντας την ποσότητα των δεδομένων στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τα κράτη και οι τρίτοι.

Δεύτερον, να κάνουμε πολιτικό ακτιβισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας. Ρωτήστε τον βουλευτή σας τι κάνει η κυβέρνηση. Στηρίξτε την έρευνα που άρχισε πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τα κατασκοπευτικά προγράμματα. Η Ελλάδα θα έχει από τον Ιανουάριο την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ευρωπαίων πολιτών θα είναι ψηλά στην ατζέντα. Ρωτήστε την κυβέρνησή σας τι σκοπεύει να κάνει μετά τις αποκαλύψεις και ποια είναι η θέση της στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση στη νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες. Ας αρχίσουμε λοιπόν από κάπου!»
καταλήγει η Μακ Ντόναλντ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus