Την ώρα που οι μαθητές στη Γαλλία παραμένουν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην απέλαση της 15χρονης Λεονάρντα, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς -«κόκκινο πανί» για τους νέους- επιστρέφει εσπευσμένα από το εξωτερικό για να παραλάβει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για το χειρισμό της υπόθεση.
Οι Σοσιαλιστές διχάζονται και η προσοχή στρέφεται στην προεδρία εν αναμονή της τοποθέτησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα της επιστροφής ή μη της Λεονάρντα στη Γαλλία.
Ο ίδιος ο Ολάντ έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλός, όμως δημόσια μίλησε η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ και αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν οι Αρχές την 15χρονη, λέγοντας ότι κάποια «όρια δεν μπορούν να ξεπερνιούνται και η πύλη του σχολείου είναι ένα από αυτά».
Ο πατέρας του κοριτσιού Ρομά, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής, είχε υποβάλει όπως προέκυψε ψευδή στοιχεία στην αίτηση που είχε υποβάλλει για τη χορήγηση ασύλου.
Ωστόσο, η οργή στη Γαλλία έχει επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η Λεονάρντα Ντιμπράνι απομακρύνθηκε από το σχολικό λεωφορείο για να απελαθεί στη συνέχεια με την υπόλοιπη οικογένειά της στο Κοσσυφοπέδιο.
Οργή στους νέους προκαλεί και η απέλαση 19χρονου φοιτητή με καταγωγή από την Αρμενία, ο οποίος συνελήφθη για κλοπή σε κατάστημα, οπότε και διαπιστώθηκε από τις Αρχές ότι δεν είχε εισέλθει νόμιμα στη χώρα.
Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωσαν για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή στο Παρίσι και πολλές γαλλικές πόλεις. Μπλόκαραν τις εισόδους σε σχολεία ανά τη χώρα και προκλήθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην πρωτεύουσα, όπου οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Βαστίλλης.
Μιλώντας πριν την επιστροφή του στη Γαλλία από του Γουαδελούπη, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε «κατανόηση» για τα «συναισθήματα συγκίνησης» που έχει προκαλέσει η απέλαση της 15χρονης.
Ανέφερε ότι είναι και δική του αρχή η προστασία του σχολείου, καθώς και πολιτική της κυβέρνησης, και ότι περιμένει τα στοιχεία της διοικητικής έρευνας προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των απελάσεων.
Η προσοχή στρέφεται στην προεδρία, εν αναμονή της τοποθέτησης του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ακόμα εκφρασθεί.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο πρόεδρος περιμένει και αυτός τα αποτελέσματα της έρευνας και δεν αποκλείεται να μιλήσει στο γαλλικό λαό, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού προηγούμενα συσκεφθεί με τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό και τον Μανουέλ Βαλς.
Ήδη πριν από δύο μέρες, η προεδρία χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απαιτήσεις για «παραίτηση του Βαλς» -ο οποίος εν γένει υιοθετεί σκληρή γραμμή έναντι των Ρομά.
Η θέση του Ολάντ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή, καθώς στους δρόμους αντηχούν οι διαμαρτυρίες του μαθητικού κόσμου -πολύ περισσότερο επειδή προτεραιότητα της προεδρίας του είναι η νεολαία, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος.
Εδώ και μήνες άλλωστε ο ίδιος έχει επισημάνει το πόσο «εύθραυστος είναι ο κοινωνικός ιστός» στη χώρα, καθώς και ότι μια μικρή σπίθα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.
«Όταν η νεολαία εξεγείρεται είναι άγνωστο το πού θα οδηγήσει» αυτό, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις με υπουργικές οδηγίες για τις διαδικασίες απέλασης των ανηλίκων που πηγαίνουν σχολείο.
Το «διά ταύτα» όμως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το εάν θα πρέπει ή όχι να επιστρέψει στη Γαλλία η Λεονάρντα, μόνη της μαζί ή με την οικογένειά της, παραμένει για την ώρα ασαφές.
Αυτό χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο δίλημμα για τον πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση. Από τη μία πλευρά έχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι υπέρ της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.
Από την άλλη, έχει τη νεολαία και την αριστερά που ζητούν την κεφαλή του Βαλς «επί πίνακι» και την επιστροφή της Λεονάρντα. Αυτό απεχθάνεται πιο πολύ ο Ολάντ: να επιλέξει με ποιον θα συγκρουστεί.