Μετά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα e-mail εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Βραζιλιάνων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να ιδρύσει μια δική της, ασφαλή υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Πρόκειται για έναν κρατικό φραγμό στην ψηφιακό Μεγάλο Αδελφό, ιδίως της Ουάσιγκτον.
«Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κατασκοπία», έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, προσθέτοντας ότι η κρατική Υπηρεσία για την Επεξεργασία Ομοσπονδιακών Δεδομένων (Serpro) θα αναλάβει την ανάπτυξη της υπηρεσίας.
«Είναι κάτι αντίστοιχο με την γερμανική υπηρεσία αλληλογραφίας Gmx.de», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής Ρος Άντερσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ για θέματα ασφαλείας στο διαδίκτυο.

«Θα πρέπει όλοι οι διακομιστές της εταιρείας αυτής να βρίσκονται στη Βραζιλία, καθώς και κωδικοποιηθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία εντός και εκτός της χώρας. Τον κώδικα θα πρέπει να γνωρίζουν μόνο η βραζιλιάνικη αστυνομία και οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία» λέει.
Επίσης το σύστημα της Βραζιλίας θα μπορούσε να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αλληλεπιδρά με το Gmx και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών όπως η NSA και η GCHQ δεν θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εκτός αν οι χώρες όπου βρίσκονται οι σχετικοί διακομιστές συμφωνήσουν να συνεργαστούν μαζί τους.
Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο μιας υποκλοπής παραμένει, όσο κι αν η ζωή των επίδοξων υποκλοπέων γίνεται πιο δύσκολη. Πληροφορίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θα μπορούσαν και σε αυτή την περίπτωση να υποκλαπούν με εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστές-στόχους ή αν οι χρήστες ανταλλάξουν e-mail χρήστες κάποιας άλλης, μη ασφαλούς υπηρεσίας. Κάτι που είναι πολύ πιθανό καθώς η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται συνεχώς.
«Καθώς ο ένας στους τρεις χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιεί gmail, οι Αμερικάνοι θα συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε πάρα πολλά μηνύματα. Αν προωθήσετε ένα μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες είναι πιθανό ένας από αυτούς να χρησιμοποιεί την υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Google», τονίζει ο καθηγητής Αντερσον.
Πρόσφατα κυκλοφορήσαν φήμες ότι η NSA «χάκαρε» τους υπολογιστές της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras και απέκτησε πρόσβαση σε αλληλογραφία και τηλεφωνήματα μεταξύ Βραζιλιανών.
Η ίδια η Ρούσεφ ανέβαλε την επίσκεψη της στην Ουάσινγκτον το Σεπτέμβρη όταν μαθεύτηκε ότι οι ΗΠΑ ίσως παρακολουθούσαν την προεδρική αλληλογραφία και τις κλήσεις της. «Όταν μια χώρα δεν σέβεται την κεντρική εξουσία μιας άλλης δεν μπορούν να υπάρξουν ισορροπημένες σχέσεις ανάμεσα τους», δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη. «Αν επιδιώκουν συνεργασία δεν μπορούν να συνεχίζουν αυτή την παράνομη πρακτική σαν να είναι κάτι αυτονόητο».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε μέσω twitter ότι σχεδιάζει μια διεθνή σύνοδο κορυφής το 2014 με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν οι αρμοδιότητες της Icann –η οποία είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του διαδικτύου – και άλλων ανάλογων φορέων που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ. Προς το παρόν η Icann χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση.
Την περασμένη βδομάδα – μετά από μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Icann Φάχι Τσεχάντε με τη Ρούσεφ – η Icann ανήγγειλε ότι θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της «ώστε όλοι οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, να συμμετέχουν εξίσου».