Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης στο Κογκρέσο για πλήγμα στη Συρία, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο όμως και ο Μπασάρ αλ Άσαντ αξιοποιούν το επικοινωνιακό τους οπλοστάσιο: Ο μεν αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζει μπαράζ συνεντεύξεων, ενώ ο σύρος πρόεδρος προειδοποιεί σε αμερικανικό κανάλι πως θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του και επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικού οπλοστασίου. «Μπερδεμένοι» δηλώνουν στο Καπιτώλιο ακόμη και υποστηρικτές του πλήγματος, να ακολουθηθεί η οδός του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Κίνα.
Οι πρώτες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για περιορισμένο πλήγμα στη Συρία αναμένονται ήδη την Τετάρτη (στην Ολομέλεια της Γερουσίας) και στην εκστρατεία του να πείσει τόσο τους επιφυλακτικούς όσο και την αμερικανική κοινή γνώμη, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει τη Δευτέρα συνέντευξη σε έξι αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και διάγγελμα την Τρίτη.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο CBS -την πρώτη εδώ και χρόνια σε αμερικανικό μέσο- ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως ψευδώς ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στοιχεία για χρήση του χημικού οπλοστασίου από τη Δαμασκό, προειδοποίησε πως πλήγμα θα προκαλούσε απάντηση από τους συμμάχους της Συρίας και απευθύνθηκε ευθέως στους φόβους των Αμερικανών για άλλη μία αδιέξοδη περιπέτεια στη Μέση Ανατολή.
Το «μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό» που θέλησε να στείλει ο Άσαντ, όπως είπε ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη Τσάρλι Ρόουζ, ήταν «ότι δεν ήταν καλή εμπειρία για αυτούς να εμπλακούν σε πολέμους και συγκρούσεις και ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά και δεν θα έπρεπε να εμπλακούν» εκ νέου.
Σε ερώτηση εάν ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επίθεση θα αποτελέσει πλήγμα για το στρατό της Συρίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανατροπή των ισορροπιών με τους αντάρτες, ο Σύρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει πολύ.
Ο Άσαντ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα και αμφισβήτησε, σύμφωνα με την προδημοσίευση, ακόμη και την τέλεση επίθεσης με χημικά στις 21 Αυγούστου.
Ο σύρος πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ακόμη και την κατοχή χημικών όπλων, ενώ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία και «εάν έχει πρέπει να τα παρουσιάσει».
«Μπερδεμένα» τα μέλη του Κογκρέσου
Η εκστρατεία πειθούς του Ομπάμα από την άλλη, την οποία «συμπληρώνουν» βίντεο από την Συρία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στοχεύει στην συγκέντρωση στήριξης σε ένα όλο και πιο μπερδεμένο Καπιτώλιο.
Αν και ουσιαστικά στην Ουάσινγκτον κανείς δεν αμφισβητεί ότι το συριακό καθεστώς όντως έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, η σκοπιμότητα πλήγματος στις δυνάμεις της Δαμασκού και οι ανησυχίες για την έκταση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε άλλη μία περιπέτεια καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα της κυβέρνησης.
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει ενδεικτικά το Reuters, οι μέχρι τώρα προσπάθειες του Λευκού Οίκου για συγκέντρωση στήριξης όχι μόνο δεν έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα αλλά φαίνεται να ενισχύουν τους αμφιταλαντευόμενους.
Η κυβέρνηση «έχει μπερδέψει το ζήτημα της Συρίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής -Ρεπουμπλικανός μεν ο ίδιος, αλλά αρχικά υποστηρικτής του πλήγματος στη Συρία. «Πλέον, έχω κι εγώ ο ίδιος επιφυλάξεις» σημείωσε.
Στη Βουλή, χρειάζεται πλειοψηφία 217 ψήφων για να περάσει ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα (το οποίο ακόμη δεν έχει καταρτιστεί για το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου). Όπως και στη Γερουσία, έχει διαμορφωθεί μία ετερόκλητη ομάδα αντιτιθέμενων, στην οποία συνυπάρχουν ακραίοι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εναντίον του πολέμου.