Ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις του σύρου προέδρου και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών όπλων, φέρνει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Βρετανία. Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινορωσικό βέτο.

«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Την Πέμπτη έχει συγκληθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη Βρετανία, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να λείπει από μία απόφαση για δράση κατά της Συρίας.

Την ίδια ώρα, η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού να διαπιστώσουν εάν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εικόνες από τον εμφύλιο στη Συρία «δεν μοιάζουν με καμία από αυτές που έχουμε δει τον 21ο αιώνα».

«Είναι κρίσιμης σημασίας να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μία ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα στο έδαφος (της Συρίας) για να κάνει ακριβώς αυτό. Μερικές μέρες μετά την επίθεση, έχουν συλλέξει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της» είπε.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επαναλαμβάνουν την Τετάρτη την επιτόπια έρευνά τους στη Συρία, μετά την αναβολή κατά μία ημέρα για λόγους ασφαλείας. Οσο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στη Δαμασκό θεωρείται απίθανη στρατιωτική δράση, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε φόβους για την ασφάλειά τους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι χρειάζεται να βρεθεί διπλωματική λύση στη Συρία.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία,Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Νομίζω ότι η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Η διεθνής νομοθεσία λέει ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να ληφθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει η διεθνής νομοθεσία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πολεμοχαρείς. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν. Αλλά η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη» είπε.

Ο Λ.Μπραχίμι είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έγινε χρήση κάποιας χημικής «ουσίας» που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η υπουργός Εξωτερικών τηςΙταλίας, Έμμα Μπονίνο, επανέλαβε την Τετάρτη την επίσημη θέση της χώρας ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η Μπονίνο δήλωσε: «Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Αν δοθεί το ελεύθερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπούμε σε ένα πλαίσιο νομιμότητας το οποίο σήμερα είναι σαφές ότι δεν υφίσταται και το ιταλικό κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει το όλο θέμα» πρόσθεσε.

ΤοΒερολίνοαφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Βρετανίας και κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, κυρίως τη Ρωσία «να αδράξουν την ευκαιρία και να συμβάλλουν σε μία κοινή στάση της διεθνούς κοινότητας κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία».

Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε οNορβηγόςυπουργός Εξωτερικών.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ» δήλωσε ο Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang (VG).

«Θέλω να προειδοποιήσω εναντίον των εικασιών που διατυπώνονται δημόσια για ένα τέτοιο σενάριο. Αυτό μπορεί να δώσει ψεύτικες ελπίδες στον πληθυσμό της Συρίας ότι επίκειται μια επέμβαση και κινδυνεύουμε με τις δηλώσεις μας να βρεθούμε σ’ ένα αδιέξοδο» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατιωτική ετοιμότητα «όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος».

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».