Η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ για χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού περιοχών της ανατολικής Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης, κάνοντας λόγο έως και για 200 νεκρούς από ρουκέτες με νευροτοξικά αέριο.

Σοκαριστικές φωτογραφίες δείχνουν σύμφωνα με τους ακτιβιστές νεκρούς από την επίθεση με νευροτοξικά άερια, και θύματα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, ανάμεσά τους παιδιά, που υποφέρουν από σπασμούς και δυσπνούν.

Δεν είναι στην παρούσα φάση δυνατή η πλήρης επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, ωστόσο το BBC αναφέρει πως βάσει πρόσθετων ελέγχων εκτιμάται πως είναι γνήσια.

Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις δηλώνουν ότι η επίθεση με χημικά όπλα σημειώθηκε στο πλαίσιο σφοδρού βομβαρδισμού στο ανατολικό προάστιο Γκούτα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανακατάληψης της περιοχής από τα χέρια των ανταρτών.

Αναφέρθηκαν θάνατοι στις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.

Η καταγγελία για την επίθεση με χημικά όπλα (την πλέον αιματηρή μέχρι στιγμής) διατυπώνεται την ώρα που επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει προγενέστερες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ.

Οι καταγγελίες και οι εικόνες που φθάνουν από τη Δαμασκό ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον δείκτη της ανησυχίας διεθνώς και ζητείται άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε η επίθεση με χημικά.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγείρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να δηλώνει ότι εφόσον υπάρξει επιβεβαιώση θα πρόκειται «για σοκαριστική κλιμάκωση στη χρήση χημικών στη Συρία».

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επίσης διά του γενικού γραμματέα του Ναμπίλ Ελαράμπι να ελεγχθούν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ οι καταγγελίες και να μεταβούν άμεσα στο ανατολικό προάστιο Γκούτα για να εξακριβώσουν τι συνέβη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις από την πλευρά τους αρνούνται τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων.

Το έδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε, επίσης, τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές για να εγγυηθούν τη διανομή βοήθειας και για να «διεξαγάγουν έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ποιός ευθύνεται για το βομβαρδισμό και να λογοδοτήσει γι΄αυτό».

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Οι καταγγελίες για τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή την επίθεση είναι πολύ υψηλότερος από προγενέστερες. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είχαν φθάσει στη Δαμασκό για να επιθεωρήσουν τρεις άλλες τοποθεσίες όπου είχαν σημειωθεί επίθεσης, περιλαμβανομένης της βόρειας πόλης Χαν Αλ-Ασάλ, όπου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Μάρτιο.