Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού κάνουν το γύρο του κόσμου, αιματηρές συγκρούσεις ξεσπούν σε όλη τη χώρα και ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων.

Η μεταβατική προεδρία κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα και ζήτησε από το στρατό να συνδράμει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης. Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 11 επαρχίες με μεγάλα αστικά κέντρα «για ένα μήνα ή μέχρι νεοτέρας». Δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες καταλήψεις οπουδήποτε στη χώρα, υπογραμμίζει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αιματηρή καταστολή έφερε και την παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που μιλά για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και ευκαιρίες που χάθηκαν για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Καταδικάζει τη βία η διεθνής κοινότητα και ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν να ανεβάζει πολύ τους τόνους, πλην ίσως της Τουρκίας.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα κήρυξε όλη τη χώρα η μεταβατική κυβέρνηση, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Τετάρτης, και ζήτησε από το στρατό να συνδράμει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μετά την αιματηρή επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των ισλαμιστών από το Κάιρο.

Ο Ελ Μπαραντέι απέστειλε επιστολή στον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ λέγοντας ότι υπήρχαν και ειρηνικοί τρόποι για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Είχαν προταθεί και είχαν γίνει δεκτές λύσεις που θα έφεραν τη χώρα προς τη σύγκλιση των αντίθετων παρατάξεων, προσθέτει.

«Αυτοί που ωφελούνται από τα σημερινά γεγονότα είναι αυτοί που καλούν σε βία, τρομοκρατία και οι ακραίες ομάδες», επισημαίνει στην επιστολή του.

Και όπως τονίζει: «Μου έγινε δύσκολο να συνεχίσω να φέρω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις επιπτώσεις των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μία σταγόνα αίμα».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι, ως πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, είχε προταθεί για την ανάληψη της προεδρίας της Αιγύπτου στην μεταβατική περίοδο μετά την αποπομπή του Μόρσι, αλλά, τελικά τον απέρριψαν κάποια ισλαμιστικά στοιχεία που στήριξαν την νέα κατάσταση.

Θεωρείται πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό της Αιγύπτου όσο και στο εξωτερικό.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Οι τελευταίες επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 235 νεκρούς υποστηρικτές του Μόρσι και περίπου 1.400 τραυματίες, όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν έως και για 2.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα δε με τις Αρχές έχουν σκοτωθεί 43 αστυνομικοί ενώ σε παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα πολλά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές, κάποια πυρπολήθηκαν.

Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφονται στις καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας.

Αλλά και εκτός Καΐρου η κατάσταση δεν είναι καθόλου ήρεμη. Ιατρικές και άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην επαρχία Φαγιούμ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 35, δέκα είναι στην Αλεξάνδρεια, τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μίνγια (οι έξι από τους νεκρούς αστυνομικοί), 200 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, άλλοι 15 είναι οι νεκροί στην Ισμαηλίγια, οι περισσότεροι από σφαίρες, ορισμένοι υπέκυψαν σε τραύματα που είχαν υποστεί από σκάγια.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις οκτώ το πρωί (ώρα Ελλάδος) ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τα οχυρώματα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί.

Στη δεύτερη συγκέντρωση, στην πλατεία κοντά στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν την ίδια ώρα στην κατασκήνωση. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυριαρχούσαν πλήρως στο σημείο περίπου μίαμιση ώρα μετά την επέμβαση, ερευνώντας τις σκηνές που είχαν μείνει πίσω, ενώ οι διαδηλωτές αναζήτησαν καταφύγιο σε κτίρια του πανεπιστημίου.

Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τα δύο σημεία την ώρα της επέμβασης ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν για συνεχείς ήχους πυροβολισμών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, γύρω από το τζαμί συνελήφθησαν 50 άτομα και γύρω από το Πανεπιστήμιο περίπου 150.

Όπως αναφέρει το Reuters, μόλις μία ώρα μετά την επέμβαση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για 30 νεκρούς. Ύστερες αναφορές από το κόμμα ανέβαζαν ακόμη υψηλότερα τον αριθμό, ξεπερνώντας ακόμη και τους 500. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι μέτρησε 43 σορούς.

Η επίσημη αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ότι στους συγκεντρωμένους είχε δοθεί η ευκαιρία να «αποχωρήσουν με ασφάλεια». Διακηρυγμένος στόχος των αρχών ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις – Πυρπολήθηκαν εκκλησίες κοπτών

Το μεσημέρι, μερικές ώρες μετά την έναρξη της επέμβασης -και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχωρούσαν βαθύτερα στην συγκέντρωση στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια- διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κάιρο, καθώς και σε άλλες πόλεις.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες στην κεντρική Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στην επαρχία της Μίνια.

Στην περιοχή της Μίνια, όπου κατοικεί πολυπληθής κοπτική κοινότητα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ-Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα σημεία των επεμβάσεων άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αποκλείσει τις δύο περιοχές.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά. Τουλάχιστον 20 άτομα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού πρακτορείου, πυροβολήθηκαν στα πόδια.

Πριν το μεσημέρι, είχαν ακινητοποιηθεί όλα τα τρένα προς το Κάιρο ώστε να εμποδιστούν νέες συγκεντρώσεις.

Διαδηλώσεις αναφέρονται επίσης στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πόλη Ασιούντ, νοτιότερα του Καΐρου.

Η Αίγυπτος περιδινίζεται βαθύτερα στο διχασμό

Το αίμα στους δρόμους θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα γαλβανίσει ακόμη περισσότερο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι επιμένουν πως όποια λύση θα πρέπει να γίνει στη βάση της «τήρησης της νομιμότητας» -δηλαδή στην αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.

Κατά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί τη νύχτα σε άλλα σημεία του Καΐρου, τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του Μόρσι πυροβολήθηκε θανάσιμα και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν μετά τις πορείες των ισλαμιστών στους δρόμους της Αιγύπτου, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κατηγορούν αστυνομικούς με πολιτικά πως άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωσή τους.

Οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο παρέμεναν μέχρι τώρα στη θέση τους από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, καθώς οι αρχές δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε επέμβαση παρά τις επανειλημμένες «προειδοποιήσεις».

Οι πυροβολισμοί σε άλλα σημεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώνουν πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, ότι η χώρα παραμένει βαθύτατα διχασμένη παρά την ελάχιστη πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, στο κέντρο του Καΐρου είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον Μόρσι όταν οι πρώτοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιτιθέμενοι στον Μόρσι που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να τους πετούν πέτρες, και οι ισλαμιστές απάντησαν με τον ίδιο τρόπο μέχρι που η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα.