Πορεία προς το αρχηγείο πληροφοριών του στρατού, παρά τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του να μην το τολμήσουν, ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα στην Αίγυπτο, οπαδοί του έκπτωτου προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. Την πληροφορία μεταφέρουν πρακτορεία ειδήσεων, επικλούμενα ως πηγή, στελέχη της Μουσουλμανικής Αδερφότητας.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταίγα, πουτ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Καΐρου, όχι μακρυά από το σημείο όπου το Σάββατο συγκρούστηκαν δυνάμεις καταστολής με οπαδούς του Μόρσιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 72 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, είναι αρκετές χιλιάδες και φωνάζουν το σύνθημα «Το αίμα και την ψυχή μας θυσιάζουμε για τον Μόρσι». Στην ανακοίνωσή του ο στρατός, καλεί τους διαδηλωτές να μην «προσεγγίσουν οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση γενικά».
Τη Δευτέρα, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, αναμένεται να συναντηθεί με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και αξιωματούχους του πολιτικού κόμματος Ελευθερία και Δικαιοσύνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Στο Κάιρο η Κάθριν Άστον
Τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον φτάνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για δεύτερη φορά μετά την στρατιωτική επέμβαση που έριξε τον Μόρσι, φέρνοντας πάλι ντο μήνυμα πως η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην επόμενη ημέρα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική πρόκειται να συναντηθεί με όλες τις βασικές πλευρές: Τον επικεφαλής του στρατού, στρατηγό αλ Σίσι (ο οποίος ουσιαστικά κρατά τα ηνία), τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ και τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Φεύγοντας για την Αίγυπτο, η Άστον επανέλαβε σε ανακοίνωσή της πως στόχος της ΕΕ είναι να πιέσει για «απόλυτα περιεκτική πολιτική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει, όπως και οι ΗΠΑ, να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την στρατιωτική επέμβαση της 3ης Ιουλίου. Οι υψηλότεροι τόνοι που έχει χρησιμοποιήσει σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας αφορούν την κράτηση του ανατραπέντα προέδρου και των υπόλοιπων ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, καλώντας πάγια και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και συνεργασία.