Τη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας ζήτησε από το Βραδεμβούργο όπου μίλησε ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «η Γερμανική οικονομία δεν θα πάει ποτέ καλά αν η υπόλοιπη Ευρώπη παλεύει για να επιβιώσει». Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έκανε ειδική αναφορά, τονίζοντας: «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας»
Μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμα και κατά ένα τρίτο ζήτησε, όπως αναμενόταν, ο αμερικανός πρόεδρος,στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις στη Ρωσία, προκειμένου να μπει τέλος στην πυρηνική θεώρηση του Ψυχρού Πολέμου.
Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου θεωρείται ιστορική, καθώς έρχεται σχεδόν 50 χρόνια μετά την ομιλία του Τζον Φ. Κένεντι και το θρυλικό «Ich bin ein Berliner» («Είμαι βερολινέζος»).
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Πύλη του Βραδεμβούργου, που κάποτε χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία, συμβολίζει «ότι κανένα τείχος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λαχτάρα για δικαιοσύνη που καίει μέσα στην ανθρώπινη καρδιά».
Ο Ομπάμα κάλεσε όποιον αμφισβητεί ότι η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, να επισκεφθεί το Βερολίνο και να δει τους ανθρώπους οι οποίοι «αψήφησαν το Τείχος, τα συρματοπλέγματα, τα όπλα και τις νάρκες» για να φθάσουν στην ελευθερία.
«Το Τείχος ανήκει στην Ιστορία. Έχουμε όμως κι εμείς χρέος να γράψουμε Ιστορία. Αυτό είναι το πνεύμα του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η αμερικανική ασφάλεια και ταυτόχρονα να μειωθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ζήτησε, επίσης, μείωση στον αριθμό των τακτικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.
Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Τόνισε ότι το 2016 οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει συνθήκη που θα βάζει τέλος στην παραγωγή σχάσιμου υλικού.
Στην ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε, ακόμα, ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο.
«Αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την απειλή της τρομοκρατίας, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη νοοτροπία του διαρκούς πολέμου και στην Αμερική αυτό σημαίνει ότι διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο» σημείωσε ο Ομπάμα.
«Αυτό σημαίνει να ασκούμε αυστηρό έλεγχο στη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως τα drones, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση της ασφάλειας εντός των ορίων της προστασίας της ιδιωτικότητας» πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA για το οποίο η κυβέρνησή του έχει δεχθεί σκληρή κριτική.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ισότητα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στην ευημερία και το χρέος των εθνών να μην εφησυχάζουν.
«Να δώσουμε ευκαιρίες για την εξέλιξη όλων» κάλεσε τις ισχυρές χώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, και αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στη σημασία της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και σεξουαλικών προτιμήσεων, και στη σημασία της πρόσβασης στην εργασία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πειρασμό, όταν δεν υπάρχουν πια ορατά τείχη, συρματοπλέγματα και τανκς, να στραφούμε στον εαυτό μας και στην δική μας ευημερία και τόνισε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται».
«Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά».
«Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή» είπε.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα των γυναικών, στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασής τους στην παιδεία και την υγεία και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου.
«Είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι μπορούν να επιδιώξουν την ευημερία τους» δήλωσε και υποστήριξε ότι, πέρα από την φιλανθρωπία, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των φτωχών χωρών προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της φτώχειας.
Μιλώντας για το AIDS, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φθάσουμε σύντομα στην πρώτη γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από την μάστιγα.
Βγάζοντας το σακάκι του στη ζεστή γερμανική πρωτεύουσα, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενε για ώρες με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου, ο Μπ.Ομπάμα είπε: «Μπορούμε να είμαστε λίγο λιγότερο τυπικοί όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε φίλους».
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή. Είπε ότι γνωρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε περισσότερα».
Τον αμερικανό Πρόεδρο προλόγισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε αξέχαστο το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και την αφοσίωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Βερολίνο και το ενδιαφέρον του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου για την επανένωση της Γερμανίας.
Η γερμανίδα πολιτικός εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου οι Γερμανοί να αποκτήσουν την ελευθερία τους, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, ανέφερε ότι «ήταν το όνειρο της ελευθερίας αυτό που δημιούργησε την γερμανοαμερικανική φιλία και γκρέμισε το Τείχος».
Πρόσθεσε ότι αυτό το όνειρο ενώνει τα δύο έθνη ακόμη και σήμερα, ενόψει των νέων μεγάλων προκλήσεων. Περιέγραψε το Βερολίνο ως ανοιχτή και ανεκτική πόλη, στην οποία, όπως είπε, χτυπά η καρδιά της φιλίας των δύο λαών.
Μέρκελ: Στενή και αδιάρρηκτη η γερμανοαμερικανική φιλία
Βάση για τη λύση προβλημάτων παγκόσμιας ασφάλειας, περιβάλλοντος και οικονομίας αποτελεί η γερμανοαμερικανική φιλία, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσφωνώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του μετά την ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
«Η φιλία μας είναι στενή και αδιάρρηκτη», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε ξανά στην ιστορική επίσκεψη του Τζον Φ.Κένεντι στο Βερολίνο πριν από 50 χρόνια και στην υποδοχή που επιφύλαξαν σήμερα στον ίδιο οι Βερολινέζοι.
Απευθυνόμενος στην Μέρκελ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ίδια αποτελεί απόδειξη του ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα νεανικά μας όνειρα και δήλωσε ευγνώμων που οι δύο κόρες του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις ομορφιές αλλά και την ιστορία της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η Ρωσία δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για περαιτέρω μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, θέτει όμως το ζήτημα αντιπυραυλικής ασπίδας σαν εμπόδιο για την μείωση αλλά και της διεύρυνσης του καταλόγου των χωρών οι οποίες πρέπει να περιληφθούν στη διαδικασία.
Σε μια έμμεση απάντηση στιςπροτάσεις Ομπάμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις πυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ και τα συμβατικά, αποτρεπτικά όπλα ακρίβειας που αναπτύσσουν.
«Αναπτύσσονται υψηλής ακρίβειας συμβατικά οπλικά συστήματα. Τα κράτη που αποκτούν τέτοια όπλα αυξάνουν την επιθετική τους δυνατότητα» δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη χωρίς να κατονομάσει κάποιο κράτος ή να αναφερθεί στις προτάσεις του αμερικανού ομολόγου του, οι οποίες γίνονταν περίπου την ίδια ώρα.
Στην ίδια γραμμή, αλλά σε υψηλότερους τόνους, κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν ο οποίος αναρωτήθηκε «πώς να πάρουμε σοβαρά την μείωση των πυρηνικών, όταν οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την ικανότητα να αμύνονται κατά αυτών των όπλων;».
Η αντιπυραυλική ασπίδα, την οποία οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη με διακηρυγμένο σκοπό ύπαρξης την αποτροπή πυραυλικών απειλών από χώρες όπως το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα, είχε εξοργίσει τη Ρωσία, η οποία απειλούσε με αντίμετρα.
Το Κρεμλίνο έθεσε πάντως και ζήτημα διεύρυνσης του καταλόγου των χωρών που θα μπορούσαν να ενταχτούν στη διαδικασία μείωσης.
«Ακούσαμε τις πληροφορίες, κάναμε παρατηρήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιληφθούν και άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην διαδικασία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων» διευκρίνισε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει τις προτάσεις του από το Βερολίνο.
Όπως εξήγησε η κατάσταση σήμερα «δεν είναι πλέον αυτή που ήταν τις δεκαετίες του 1960 ή του 1970, όταν μόνον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έκαναν διαπραγματεύσεις για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών».