Το απόγευμα της Κυριακής πολλοί χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο στηνΆγκυρααπό την κεντρική πλατεία της πόλης. Κάποιοι έστησαν οδόφραγμα και πέταξαν μολότοφ προς την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.
Αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ένας δε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φαίνεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Κατά το Associates Press οι αστυνομικοί εκτόξευαν δακρυγόνα κατευθείαν πάνω στους δημοσιογράφους.
- Hashtag στο Twitter#occupygezi #direngeziparki #occupytaksim
Στηνπλατεία Ταξίμτης Κωνσταντινούπολης από το πρωί η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, ενώ από το μεσημέρι και μετά άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος. Πάντως, το κλίμα ήταν ηρεμο και γιορταστικό. Κοινό αίτημα των διαδηλωτών: η παράιτηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Αρκετοί πήγαν σε πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα σχεδόν στην πλατεία και πρόκειται να κατεδαφιστεί για να κτιστεί όπερα, όπως διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. «Μην υποχωρείτε», γράφει πανώ που κρέμασαν στα κτίσμα. Άλλοι άρχισαν να καθαρίζουν το χώρο γύρω από την πλατεία και να αποκαθιστούν το πάρκο από τις ζημιές που υπέστη τις ημέρες των επεισοδίων.
Ωστόσο, επεισόδια καταγράφονταν στοΜπεσίκτας, στην Κωνσταντινούπολη, βορειότερα από την πλατεία Ταξίμ. Πολλοί διαδηλωτές από το Ταξίμ μετακινήθηκαν προς τα εκεί, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά του πλήθους, αναφέρουν τα μέσα.
Οδηγοί φορτηγών «φρουρούν» τα οδοφράγματα για να εμποδίσουν τα οχήματα της αστυνομίας
Το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος και στηΣμύρνη, όπου και εκεί καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σταΆδανα, στα νοτιοανατολικά.
Οι κάτοικοι της Άγκυρας αργά το βράδυ βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες με κουζινικά και οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες», καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε», φώναζαν οι διαδηλωτές μέσα σε πανδαιμόνιο από τους ήχους των σκευών που κρατούσαν. Το ίδιο άρχισε να γίνεται, μόλις έπεσε η νύχτα και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
Μέχρι και την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.750 προσαγωγές και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αν και οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις.
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί.
Μια πολύ διαφορετική εικόνα δίνουν οι διαδηλωτές και ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς (ή τέσσερις κατά τους διαδηλωτές) και πάνω από χίλιους τραυματίες.
«Δεν είμαι δικτάτορας»
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προσπάθησε να απαντήσει στο βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που έχουν αφήσει πίσω τους κατά πολύ το αίτημα να μην αλλοιωθεί το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αυτό του αυταρχισμού που διακρίνει την κυβερνητική πολιτική του.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk εξήγησε ότι ο ίδιος είναι υπηρέτης του λαού και όχι δικτάτορας. Οι διαδηλώσεις έχουν πλέον ιδεολογικό χαρακτήρα, συνέχισε, η αντιπολίτευση είναι πίσω από τους διαδηλωτές, κατηγορώντας δε κάποιους από αυτούς για πλιατσικολόγους.
Στην πλατεία θα γίνει το τζαμί, τόνισε, και θα γκρεμιστεί το πολιτιστικό κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ—ίσως είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για τις προθέσεις του Ερντογάν έναντι του κεμαλικού κατεστημένου.
Στα επεισόδια καταστράφηκαν 89 αστυνομικά οχήματα, 42 ιδιωτικά, τέσσερα λεωφορεία και 94 επιχειρήσεις ή καταστήματα, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε: «Διαδηλωτές καίνε και καταστρέφουν επιχειρήσεις, είναι αυτό δημοκρατία;».
Ήταν η τέταρτη τηλεοπτική εμφάνιση του Ερντογάν σε 36 ώρες, ενδεικτικό της προσπάθειας να χειριστεί επικοινωνιακά την μεγαλύτερη ίσως κρίση της θητείας του.
Ο μπελάς Twitter
Αλλά ο Ερντογάν έστρεψε τα πυρά του και κατά του «μπελά των κοινωνιών» που λέγεται Twitter στο οποίο διαδίδονται ψέματα και όπου οι αναιρέσεις τους δεν γίνονται αντιληπτές από τους χρήστες.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν πράγματι ένας παράγοντας που ενίσχυσε την επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία.
Με τα τηλεοπτικά δίκτυα να υποβαθμίζουν –σε κάποιες περιπτώσεις προκλητικά– τα όσα συνέβαιναν στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. «Κλείστε τα μέσα» γράφουν συνθήματα στους τοίχους γύρω από την Ταξίμ.
Άκρως χαρακτηριστική για πολλούς η φωτογραφία που αντιπαραβάλλει το διεθνές με το τουρκικό CNN: το πρώτο έχει ζωντανή εικόνα των διαδηλώσεων, το δεύτερο έχει εκπομπή για πιγκουίνους…
Πέρα από τις εκκλήσεις του Ερντογάν προς τους οπαδούς του για ηρεμία, στο αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επισήμανε και τους κίνδυνους για την εικόνα της χώρας.
«Η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter. Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
Απειλές από τους Anonymous
Την Κυριακή οι χακτιβιστές Anonymous σε βιντεομήνυμα εξέφρασαν τη συμπράστασή τους στους τούρκους που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και απείλησαν ότι θα παρέμβουν κατά κυβερνητικών ιστοσελίδων για να τις βγάλουν εκτός λειτουργίας.
Προειδοποιεί η… Συρία
Σε μια μάλλον ειρωνική αντεκδίκηση για την διπλωματική πίεση που ασκεί η Τουρκία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Συρία κάλεσε από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία για την δική τους ασφάλεια. Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η κατάσταση ασφάλειας σε κάποιες τουεκικές πόλεις επιδεινώνεται ενώ η αστυνομία «επιτίθεται σε ειρηνικούς διαδηλωτές».
Το Σάββατο η Δαμασκός, δια του υπουργού Πληροφοριών, είχε ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που δεν αξίζουν όλη αυτή τη βία. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει με μη βίαιους τρόπους «πρέπει να παραιτηθεί».
Εικόνες καταστολής και βιαιότητας
Στο πρώτο βίντεο, που είναι από διαδήλωση την Κυριακή στην Άγκυρα, φαίνεται καθαρά όχημα της αστυνομίας που παρασύρει διαδηλωτή που ήταν πίσω από τον κάδο απορριμάτων (στο κέντρο της εικόνας).