Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την τρόικα θα απευθύνει επισήμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στα κοινωνικοοικονομικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα μέλη της τρόικας είναι, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, υποχρεωμένα να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο δρ Σέφας Λουμίνα παρουσιάζοντας την Παρασκευή τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επίσκεψής του στη χώρα μας.
«Υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική στα μέτρα λιτότητας: να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, όσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ο κ. Λουμίνα εξέφρασε την ανησυχία ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. «Πρέπει να πραγματοποιηθούν προσεκτικά και με σεβασμό στα δικαιώματα των Ελλήνων», είπε. Κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενδυνάμωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή συνεταιρισμών ή τοπικών οργανώσεων στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο ειδικός του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ότι η υψηλή ανεργία εμποδίζει πολλούς από το να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση. Η αύξηση των αστέγων, που σήμερα φθάνουν τα 20.000 άτομα, δείχνει ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στη στέγαση ενώ τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν προστεθεί και μορφωμένοι σε όσους ζουν στον δρόμο. Ο κ. Λουμίνα χαιρέτισε το πάγωμα των πλειστηριασμών που ελάφρυνε όσους χρωστούν δόσεις στεγαστικού δανείου. Τόνισε ότι τα κοινωνικά επιδόματα έχουν καταργηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
«Το επίδομα ανεργίας εκπνέει μόλις σε τρεις μήνες ενώ οι περισσότεροι άνεργοι είναι μακροχρόνιοι. Ως αποτέλεσμα το λαμβάνουν μόνο 160.00 άτομα – ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους 633.000 άτομα», είπε. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας. Όμως μιλάμε για 200 ευρώ τον μήνα, ποσό πολύ χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας».
«Η προτεραιότητα των μέτρων λιτότητας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση εις βάρος του ελληνικού λαού», είπε. «Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης που να αποτελεί δίχτυ προστασίας». Επίσης «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας: 38% – πάνω από ένας στους τρεις».
Ο ειδικός του ΟΗΕ στηλίτευσε όσους ισχυρίζονται ότι τα ρατσιστικά εγκλήματα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. «Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του προβλήματος της ρατσιστικής βίας και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του», σύστησε.
Ο κ. Λουμίνα θα υποβάλει την έκθεση με τα ευρήματα και τις συστάσεις του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014.