ΝΤΕΝΒΕΡ
Φροντίζει όλους τους ασθενείς του ανεξαρτήτως… μεγέθους: είτε είναι άνθρωπος, είτε γορίλας, το ίδιο κάνει για τον Αμερικανό καρδιολόγο του πανεπιστημίου του Κολοράντο, Λάρι Χέργκοτ.
Ο γιατρός ξεκίνησε να εργάζεται στο ζωολογικό κήπο του Ντένβερ το 1999 κι έκτοτε θέτει τις ιατρικές του γνώσεις στην υπηρεσία όχι μόνο των δίποδων, αλλά και των τετράποδων «πελατών» του.
«Με πήραν τηλέφωνο πριν από 14 χρόνια από το ζωολογικό κήπο, ζητώντας απεγνωσμένα καρδιολόγο για έναν γορίλα», λεει ο Χέργκοτ επισημαίνοντας πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.
Μόλις έφτασε εκεί, ανέλαβε την φροντίδα του, βάρους 250 κιλών, Καντού, ενός ουραγκοτάγκου με οικογενειακό ιστορικό σοβαρής καρδιοπάθειας. Μετα το πέρας των εξετάσεων, ο γιατρός, γοητευμένος από την εμπειρία αυτή, αποφάσισε να συνάψει συνεργασία με τον ζωολογικό κήπο και να φροντίζει, χωρίς καμία αμοιβή, τους γορίλες, τους πιθήκους και τους χιμπατζήδες, οι οποίοι, ως πρόγονοι του ανθρώπου, διέθεταν ιδιο καρδιαγγειακο σύστημα με τους δίποδους «απογόνους» τους.
«Όπως βλέπετε και στην οθόνη, η καρδιά ενός ανθρώπου κι ενός γορίλα είναι σχεδόν ιδιες», λεει ο Χέργκοτ στο ρεπορτάζ του ΒΒC (https://www.bbc.co.uk/news/magazine-22046354), δείχνοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το υπερηχογράφημα μιας ανθρώπινης καρδιάς κι αυτής ενός γορίλα.

«Πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία που σε φέρνει κοντά και σε ενώνει με τα ζώα αυτά για πάντα», τονίζει ο καρδιολόγος καταλήγοντας με έντονη… λυρική διάθεση πως «το πρόβλημα μας εδώ στις ΗΠΑ είναι πως εμείς οι γιατροί αντιμετωπίζουμε την καρδιολογία περισσότερο ως επάγγελμα κι όχι ως ποίηση. Για μένα είναι κάτι σαν την ποίηση».