Ιδιαίτερη ανησυχία για τα επανειλημμένα επεισόδια στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με δήλωση που υιοθέτησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, τα 15 κράτη, σε μια σπάνια ενότητα, υπογραμμίζουν πως «η κρίση στη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του Λιβάνου». Στα επεισόδια αυτά, σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκαταλέγονται τα «πυρά πάνω από τη μεθόριο που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στον πληθυσμό του Λιβάνου, επιδρομές, απαγωγές και διακίνηση όπλων μέσω της συρο-λιβανικής μεθορίου».
Επίσης, το ΣΑ τονίζει «τη σημασία που έχει ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του λιβανικού κράτους» και καλεί του Λιβανέζους «να απέχουν από οποιαδήποτε εμπλοκή στη συριακή κρίση».
Μέσω της δήλωσης, τα 15 κράτη-μέλη εκφράζουν επιπλέον την ανησυχία για «την επίδραση που έχει στον Λίβανο το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες και σήμερα ο αριθμός του ξεπερνά τους 360.000» και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας – ποσό 1,5 δισ. δολ. προς τη Συρία -που δόθηκαν στη διάσκεψη του Κουβέιτ στις 29 Ιανουαρίου και από τις οποίες μόλις ένα μικρό μέρος έχει καταβληθεί.
Τη δήλωση ανέγνωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. Η Ρωσία εξάλλου ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο, χώρα που έχει μπλοκάρει τρεις φορές τα δύο τελευταία χρόνια καταδικαστικές αποφάσεις για το καθεστώς της Δαμασκού που ζητούν την επιβολή κυρώσεων.
Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ στον Λίβανο Ντέρεκ Πλάμπλι που παρουσίασε την έκθεσή του στο Συμβούλιο, εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων «μια διαρκή ανησυχία για το λαθρεμπόριο όπλων μέσω της μεθόριου αυτής».
Η δήλωση υιοθετήθηκε έπειτα από νέες αιματηρές μάχες μεταξύ συριακών δυνάμεων και ανταρτών στα σύνορα με τον Λίβανο την Τετάρτη και την προειδοποίηση των συριακών Αρχών την Πέμπτη ότι θα πλήξουν στον Λίβανο «ένοπλες συμμορίες» που συνεχίζουν να εισχωρούν στη Συρία μέσω των συνόρων για να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών.
Ο Λίβανος που γνώρισε 30 χρόνια συριακής ηγεμονίας, παραμένει βαθιά διχασμένος ανάμεσα στους πολέμιους και τους υποστηρικτές του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι πολιτικές δυνάμεις υπό την σιιιτική Χεζμπολάχ υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον σουνίτη Σαάντ Χαρίρι υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του τηρεί πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά την κρίση στη Συρία.