Να δεχτεί να χειροτονούνται γυναίκες κληρικοί και να τελούνται γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων προτρέπει τον Πάπα Φραγκίσκο ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο ισπανός σκηνοθέτης, που επισκέπτεται τη Ρώμη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία, «Περαστικοί εραστές», κλήθηκε από τη «Repubblica» να σχολιάσει την εκλογή του Πάπα.
«Προτού τον κρίνουμε, ας περιμένουμε τις πρώτες του ενέργειες», απάντησε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα την Πέμπτη. «Δεν τον έχω δει ακόμη στο μπαλκόνι (σ.σ. στην πλατεία του Αγίου Πέτρου), συνεπώς δεν μπορώ να σχολιάσω ως σκηνοθέτης την ερμηνεία του, δεν γνωρίζω ποια συναισθήματα εκπέμπει: αν εκπέμπει τρυφερότητα, φιληδονία ή κάτι άλλο».
«Ωστόσο πιστεύω ότι είναι ένας ποντίφικας-συνεχιστής και αυτό δεν είναι καλό: η εκκλησία θα έπρεπε, αντίθετα, να προσπαθήσει να συμβαδίσει με τον σύγχρονο κόσμο», συνεχίζει ο Αλμοδόβαρ.
«Εχω λοιπόν το θράσος να δώσω στον Φραγκίσκο δύο συμβουλές. Πρώτον: παρακαλώ, φέρτε την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στους κόλπους του καθολικισμού, επιτρέψτε τις γυναίκες κληρικούς. Με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δύο ομορφότερα θαύματα: εκείνο της συγχώρεσης, μέσω της εξομολόγησης, και εκείνο του καθαγιασμού, μέσω της λειτουργίας. Δεύτερον, καταργήστε την αγαμία των κληρικών. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε και τα διαβόητα σεξουαλικά σκάνδαλα. Και αν φθάσουμε στο σημείο να καταργηθεί η αγαμία, πρέπει να επιτραπεί στους ιερείς η πρόσβαση στον γάμο. Σε όλους τους συνδυασμούς του, που δεν είναι πολλοί, μόνο τρεις: άντρας με γυναίκα, άντρας με άντρα, γυναίκα με γυναίκα. Ομως τρεις είναι πολύ καλύτεροι από έναν».
Θυμίζουμε ότι ο Αλμοδόβαρ είχε αποκαλύψει το 2004, όταν γύρισε την ταινία «Κακή εκπαίδευση», που είχε ως θέμα τις καταχρήσεις παπάδων σε καθολικό σχολείο στη δεκαετία του ’60, ότι ήταν βασισμένη εν μέρει στις προσωπικές εμπειρίες του από το σχολείο.
«Ναι, γνώριζα παπάδες που συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο και ναι, γνώριζα παιδιά που υπέστησαν παρενόχληση»
, είχε δηλώσει τότε. «Και εγώ έλαβα «κακή εκπαίδευση» από καθολικούς ιερείς βασισμένη στον φόβο της τιμωρίας και στο αίσθημα της ενοχής».