Έντονες επικρίσεις στο Ιράν δέχθηκε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σχετικά με αληθινές φωτογραφίες που τον δείχνουν να παρηγορεί τη μητέρα του Ούγκο Τσάβες. Παράλληλα, μία ψεύτικη φωτογραφία τον δείχνει αγκαλιά με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. «Διέπραξε αμαρτία και συμπεριφέρθηκε με τρόπο που δεν αρμόζει σε πρόεδρο ισλαμικού κράτους» λένε οι επικριτές του.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Καράκας, ο ιρανός πρόεδρος φωτογραφήθηκε να έχει ακουμπήσει το πρόσωπο του στο κεφάλι της 78χρονης Έλενα Φρίας, μητέρας του Τσάβες, καθώς εκείνη του κρατά τα χέρια.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τις φωτογραφίες, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συντηρητικών επικριτών του Αχμαντινετζάντ.
Οι άνδρες μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να αγγίζουν γυναίκες που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους.
Ήδη ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο Αχμαντινετζάντ έπλεξε το εγκώμιο του Ούγκο Τσάβες, οι επικριτές του έσπευσαν να διαμηνύσουν στον ιρανό πρόεδρο ότι όχι μόνο διέπραξε αμαρτία, αλλά συμπεριφέρθηκε και με τρόπο που δεν αρμόζει στον πρόεδρο ενός ισλαμικού κράτους.
Δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί από ένα «αποκλίνον ρεύμα», όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει συνεργάτες του και τον ίδιο και να δημιουργήσει αποστάσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι συνεργάτες του ιρανού προέδρου έσπευσαν να δηλώνουν ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη.
«Κατασκεύασαν τη φωτογραφία ή την πήραν από μία γωνία που μοιάζει να δείχνει ότι (ο κ. Αχμαντινετζάντ και η κ. Τσάβες) βρίσκονται σε επαφή. Δεν της έπιασε το χέρι» δήλωσε ο Μοχαμαντρέτσα Μιρ Ταντζεντίνι, σύμβουλος του προέδρου.
Παράλληλα, μία φανερά κατασκευασμένη εκδοχή της φωτογραφίας εμφανίστηκε σε ορισμένες ιρανικές ιστοσελίδες. Η φωτογραφία έδειχνε τον Μ.Αχμαντινετζάντ στην ίδια στάση, να αγκαλιάζει έναν ηλικιωμένο άνδρα.
Οι υποστηρικτές του προέδρου αναφέρουν ότι αυτή είναι η αυθεντική φωτογραφία και ότι ο Μ.Αχμαντινετζάντ αγκάλιαζε στην πραγματικότητα έναν θείο του Τσάβες και όχι τη μητέρα του.
Ωστόσο, μία προσεκτική ματιά φανερώνει ότι ο άνδρας της φωτογραφίας δεν είναι άλλος από τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Την ίδια στιγμή, ιστοσελίδα που είχε επικρίνει τον Μ.Αχμαντινετζάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά συγγνώμη από τον ιρανό πρόεδρο. Η ιστοσελίδα Entekhab κατηγόρησε την Daily Telegraph ότι πραγματοποίησε Photoshop στη φωτογραφία και μάλιστα με τρόπο ερασιτεχνικό. Λίγες ώρες αργότερα, η ιστοσελίδα απέσυρε τη συγγνώμη της, αναφέροντας ότι η φωτογραφία είναι πραγματική.
Οι υποστηρικτές του Αχμαντινετζάντ δηλώνουν ότι πρόκειται για εκστρατεία σπίλωσης του ιρανού προέδρου και των συνεργατών του, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.