Αυτός είναι ο εφιάλτης όχι κάποιας μικρής χώρας του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, καθώς η Ουάσιγκτον βρίσκεται προ των πυλών της εφαρμογής περικοπών ύψους 85 δισ. δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες και άλλων 1,2 τρισ. δολαρίων ως το 2021.
Βέβαια, εφόσον επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός, το Κογκρέσο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστείλει την εφαρμογή αυτών των περικοπών που υπολογίζονται σε 9% για μη αμυντικές δαπάνες (όπως τα προγράμματα έρευνας της NASA ή το εκπαιδευτικό σύστημα) και περίπου 13% για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Ωστόσο το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι «πράγματι είναι ελάχιστες οι προσδοκίες εξεύρεσης συμφωνίας» πάνω στη βασική πρόταση των Δημοκρατικών για έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων προκειμένου το βάρος των περικοπών να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τις μεσαίες τάξεις.
Ο Ομπάμα προτείνει ένα μείγμα «στοχευμένων περικοπών» σε δαπάνες που δεν θα πλήξουν την ανάπτυξη και τις κοινωνικές παροχές αλλά και αύξησης φόρων στα υψηλότερα κλιμάκια προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η πορεία μεγέθυνσης του χρέους (το οποίο αγγίζει τα 16,6 τρισ. δολάρια) και του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο αγγίζει το 5% του ΑΕΠ.
Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί συνηγορούν υπέρ των περικοπών ακόμη και στο Σύστημα Υγείας (Medicare) καθώς θεωρούν ότι οι κοινωνικές παροχές αποτελούν «αλόγιστη σπατάλη» για έναν πληθυσμό που γερνάει. Ομως η σταδιακή εφαρμογή τέτοιου μεγέθους περικοπών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μαζική φυγή από υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους (άνω των 750.000 υπαλλήλων) και σημαντικές δυσλειτουργίες σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες.