Μια νέα διαφημιστική εκστρατεία στοχεύει να αποθαρρύνει μετανάστες από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.«Μην έρθετε στη Βρετανία. Είναι φρικτά και βρέχει συνέχεια…» λέει ένα χαρακτηριστικό σλόγκαν.
Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν αυτή την αρνητική διαφήμιση για να αποθαρρύνουν μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, που σκοπεύουν να εγκατασταθούν στην Βρετανία.
Επικαλούμενος πληροφορίες, ο Independent γράφει ότι η εκστρατεία είναι ανάμεσα στις ιδέες που συζητιούνται από αξιωματούχους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να αναχαιτίσουν τις αναμενόμενες αφίξεις μεταναστών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, τις δύο νέες χώρες μέλη της ΕΕ, όταν θα λήξουν οι προσωρινοί περιορισμοί, τον Δεκέμβριο.
Μια πηγή είπε ότι υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι οι αρνητικές διαφημίσεις θα μπορούσαν «να διορθώσουν την εντύπωση ότι οι δρόμοι εδώ είναι στρωμένοι με χρυσάφι».
Οι διαφημίσεις θα εστιάζονται σε αρνητικές πλευρές της ζωής στη Βρετανία, με έμφαση στον κακό καιρό.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των πολιτών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, δύο χώρες με συνολικό πληθυσμό 29 εκατ. ανθρώπων, που ενδέχεται να επιλέξουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία το 2014.
Λέγεται ότι υπουργοί ανησυχούν επειδή όταν η Πολωνία εντάχθηκε στην ΕΕ πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από όσους υπολογιζόταν μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι το ρεύμα μετανάστευσης θα «προκαλούσε προβλήματα» για υπηρεσίες όπως η στέγαση, ιδίως στις περιοχές γύρω από το Λονδίνο.
Παρά ταύτα, επέμεινε ότι δεν είναι «λογικό» να υποθέσει κανείς ότι 300.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν στη Βρετανία – αριθμός στον οποίον αναφέρονται κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί βασιζόμενοι στα επίπεδα μετανάστευσης μετά την ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Η κυβέρνηση Κάμερον έχει επιβεβαιώσει ότι δεν θα παρατείνει τους προσωρινούς περιορισμούς, οι οποίοι λήγουν τον Δεκέμβριο, για τους 29 εκατ. Ρουμάνους και Βούλγαρους, που έχουν δικαίωμα να ζήσουν και να εργαστούν στην Βρετανία.