Τί συμβουλή θα δίνατε στους νέους ηγέτες της Κίνας, αυτούς που θα αναδειχθούν στο τιμόνι της οικονομικής υπερδύναμης από το τρέχον 18ο Συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ; Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης , ο λογαριασμός του tweeter για θέμα συζήτησης («hashtag») #chinaadvice – με θέμα «δώστε μιά συμβουλή στους νέους ηγέτες της Κίνας» – συγκέντρωσε πολλές συμμετοχές από πρόθυμους συμβουλάτορες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.ά. Ιδού οι συμβουλές που έδωσαν δέκα από τους συμμετέχοντες στο εν λόγω hashtag.
Χουνγκ Χουάνγκ

Διευθύντρια περιοδικού μόδας, κόρη του προσωπικού διερμηνέα και δασκάλου αγγλικών του Μάο Τσετούνγκ
«Υπηρετήστε τον λαό»
‘Αι Γουέι Γουέι

Κινέζος εικαστικός και αρχιτέκτονας, επικριτής του καθεστώτος του Πεκίνου
«Στη νέα εποχή ελπίζω να μπορώ να χρησιμοποιώ το Ιντερνετ και το Weibo (κινεζικό δίκτυο microblogging) ελεύθερα. Ελπίζω οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου να μπορούν να καταπέσουν μέσω μιας ανεξάρτητης δικαστικής διαδικασίας. Ελπίζω ότι δεν θα με παρακολουθούν, δεν θα με κάνουν να σιωπήσω, δεν θα με εξαφανίσουν. Ελπίζω ότι δεν θα δεχθούν απειλές η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Ει δυνατόν, επιστρέψτε μου το διαβατήριό μου, το οποίο μου επιτρέπει να επικοινωνώ, να εκθέτω το έργο μου και να ταξιδεύω ελεύθερα. Μήπως οι προσδοκίες μου για τη νέα εποχή ακούγονται σαν πολυτέλεια; ».
Μάο Γιούσι

Νεοφιλελεύθερος Κινέζος οικονομολόγος, 83 ετών, ζει στις ΗΠΑ
«Τέσσερα πράγματα ελπίζω να κάνει η νέα ηγεσία. Πρώτον, να διαλύσει τις κομματικές νομοθετικές επιτροπές και να εγκαθιδρύσει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους ή να τους χορηγήσει αμνηστία καταργώντας και τα στρατόπεδα εργασίας. Τρίτον, να επιτρέψει την ελευθερία του λόγου διακόπτοντας τον κυβερνο-έλεγχο και τον έλεγχο του υπουργείου Προπαγάνδας επί των εκδοτικών οίκων. Και τέταρτον, να ανοίξει τον φάκελο του Μάο Τσετούνγκ: επιτρέψτε στον κινεζικό λαό να μάθει τί πραγματικά έκανε ο Μάο»
Γκρέγκ Μπράουν

Πρόεδρος της εταιρείας Motorola Solutions
«Η κινεζική ηγεσία έχει ήδη υποδείξει πολλούς στόχους, ανάμεσά τους την ανάγκη για αύξηση της τοπικής κατανάλωσης, την μείωση του ρόλου του κράτους σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, την μεγαλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να αναπτυχθεί η καινοτομία. Ολα αυτά θα ωφελήσουν την οικονομία της Κίνας, αλλά θα βελτιώσουν και το πεδίο δράσης των αμερικανικών εταιρειών. Μία έγκαιρη και ισχυρή δήλωση υπέρ αυτών των στόχων θα έστελναν ένα θετικό και σοβαρό σήμα τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή ακροατήρια»
Χου Σιτζίν

Διευθυντής της εφημερίδας Global Times, αγγλόφωνης έκδοσης της Λαϊκής Ημερησίας
«Νομίζω ότι η Κίνα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις, διότι έχει προβλήματα όχι μόνο από το παρελθόν αλλάκαι προβλήματα που δημιουργούνται στη διαδικασία της ανάπτυξης. Η χώρα διαθέτει και τις ικανότητες και το πάθος για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κυβερνητικές και πολιτικές. Τα κινεζικά ΜΜΕ γίνονται σταδιακά όλο και πιο ανοικτά, αλλά [ …] δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα γίνουν όπως τα δυτικά ΜΜΕ, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον».
Ορβιλ Σελ

Διευθυντής του Κέντρου Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Asian Society
«Χρειάζεται μία κίνηση που να δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κίνας. Θα μπορούσε να είναι μία ανακοίνωση ότι ήρθε η ώρα για την απομάκρυνση του πορτρέτου του προέδρου Μάο από την πλατεία Τιανανμέν και για την ταφή του λειψάνου του κάπου αλλού. Θα έδειχνε ότι η νέα κινεζική ηγεσία είναι έτοιμη να απαλλαχθεί από ένα βάρος του παρελθόντος».
Γιον Χάντσμαν

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα
«Στην κορυφή της «λίστας με όσα πρέπει να κάνει» («to do list») η νέα ηγεσία είναι το να επιβάλει την αλλαγή και την υπευθυνότητα σε ένα κόμμα που μιαάζει αναχρονιστικό και δρα αναχρονιστικά στον σημερινή υπερ-δικτυωμένο κόσμο».
Χένρι Πόλσον

πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs
«Με σωστή διαχείριση, η επικείμενη – τα επόμενα 20 χρόνια -, πρωτοφανής εσωτερική μετανάστευση 350 εκατομμυρίων ανθρώπων στα αστικά κέντρα της Κίνας θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Αυτό όμως συνοδεύεται από μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις για τους Κινέζους και για τον πλανήτη. Η Κίνα έχει την ευκαιρία να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα στις καθαρές τεχνολογίες και την αστικοποίηση».
Ντάι Κινγκ

Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια για το περιβάλλον, ζει στο Πεκίνο
«Τί υπάρχει παρακάτω; Μόνο δύο πιθανότητες. Είτε το κόμμα-κράτος καταρρέει, με αφορμή κάποιο περιστατικό, είτε οι ηγέτες της Κίνας ακολουθούν το παράδειγμα του προέδρου της Ταϊβάν Τσιανγκ Τσινγκ-κούο ( γιού του εθνικιστή Τσιανγκ Κάι-σεκ ) που βασικά είπε: »Εντάξει, είμαι δικτάτορας, αλλά είμαι ο τελευταίος. Ήρα δικτατορικά τις απαγορεύσεις στα ΜΜΕ και στη δράση των πολιτικών κομμάτων, φροντίζω για την κοινωνία και εγγυώμαι την αφετηρία μιας συνταγματικής δημοκρατίας»».

Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Νομικός, αντικαθεστωτικός, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ

«Ελπίζω ότι οι νέοι ηγέτες θα επιβάλουν στα μέλη του ΚΚ να κερδίζουν το ψωμί τους με τις δικές τους δυνάμεις, όχι εις βάρος του λαού, της χώρας και της διακυβέρνησης. Τους παρακαλώ το 18ο Συνέδριο να είναι το τελευταίο που ξοδεύει τα χρήματα του κράτους σαν να είναι χρήματα του κόμματος. Επιτέλους, πώς μπορείς να συμμορφώνεις τους άλλους αν δεν μπορείς καθόλου να συμμορφωθείς ο ίδιος ;»