Πιστός στις πεποιθήσεις του παραμένει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Μπορεί να εξελέγη για τέταρτη φορά πρόεδρος της χώρας, εμμένει όμως στον «παλιό καλό» αντιιμπεριαλιστικό και αντιαμερικανικό του προσανατολισμό, όπως φάνηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και την ανανέωση της προεδρικής του θητείας για άλλα έξι χρόνια.
Χτυπώντας τις ΗΠΑ, στηρίζοντας τον Μπασάρ Αλ Ασαντ και κατηγορώντας την Ευρώπη ότι εκμεταλλεύθηκε οικονομικά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, ο Τσάβες πανηγύρισε τη νίκη του.
Ο 58χρονος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για υποδαύλιση των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία: «Αυτή η κρίση ήταν σχεδιασμένη και τεχνητή… Η Συρία είναι κυρίαρχο κράτος. Αυτή η κρίση έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να περάσει ο κόσμος σε μία νέα εποχή ιμπεριαλισμού. Είναι μια τρέλα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μεταξύ των σημαντικότερων υπαίτιων της κρίσης. Ελπίζω ο Ομπάμα να αναθεωρήσει τη στάση του», δήλωσε ο Τσάβες.
Η Βενεζουέλα υποστήριξε την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ στέλνοντας πετρέλαιο για να αναπληρώσει τις ελλείψεις που είχαν δημιουργήσει τα εμπάργκο των ΗΠΑ. «Πώς θα μπορούσα να μην υποστηρίξω τον Ασαντ ; Είναι ο νόμιμος ηγέτης», αναρωτήθηκε ο Τσάβες μιλώντας στους δημοσιογράφους στο προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, στο Καράκας.
Θρήνησε επίσης τον θάνατο του φίλου του, όπως είπε, του πρώην λίβυου ηγέτη Καντάφι. «Ο τρόπος που πέθανε ήταν μία βαρβαρότητα. Ο Καντάφι δολοφονήθηκε σχεδόν σε τηλεοπτική κάλυψη», δήλωσε, ενώ ανέφερε επίσης ότι του είχε στείλει ένα τελευταίο μήνυμα, στο οποίο ο Καντάφι παρομοίαζε τον εαυτό του με τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα: «Θα πεθάνω σαν τον Τσε: θα γίνω μάρτυρας»», φέρεται να έλεγε το μήνυμα του λίβυου δικτάτορα.
Η Ευρώπη, δήλωσε, είχε παγώσει εκατομμύρια σε λιβυκούς λογαριασμούς, πράγμα «βολικό» για τη Γηραιά Ηπειρο, η οποία εκείνη την περίοδο ήδη αντιμετώπιζε οικονομική κρίση, όπως επεσήμανε ο Τσάβες.
Καταγγέλλοντας ότι ο πολιτικός του αντίπαλος Ενρίκε Καπρίλες έλαβε βοήθεια από ξένες χώρες, ο Τσάβες είπε ότι τα κινητά των ψηφοφόρων κατακλύστηκαν από 500.000 αυτόματα μηνύματα SMS από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα οποία τους προέτρεπαν να στηρίξουν τον Καπρίλες. «Πόσο κόστισε αυτό; Ποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες υπερεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστήριζαν τον Καπρίλες. Πρόκειται για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας».
Εχοντας μπροστά του θητεία έξι ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα ζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και θα επιδιώξει να βρεθούν τρόποι συνεργασίας, αν και, όπως τόνισε, αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν δε στέφθηκαν με επιτυχία. «Το όραμα της αντιπολίτευσης για τη χώρα είναι καταστροφικό. Αρνούνται ό,τι πετυχαίνει η κυβέρνηση», κατέληξε ο Τσάβες.